Przedstawiam wam kolejny przepis na cukinię faszerowaną. Należy do moich ulubionych dań. Z kaszą kuskus smakuje doskonale. Wypróbujcie, bo warto. Ja niedługo robię powtórkę! :-)
Składniki:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEir0uta1igqVuEiM8Ccg6-3VBsRmvSwz9sH9172HxD2TCEDk3X7ZKXkJ6YxmngxFP8mQbFVjoWpPMLl5h3LssX-W2qOvBxHVyosQhqu20AG6vPvcC4xYc6td4TThzUCceMFBiXAD7qryOuE/s640/Slajd4.JPG)
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 90 g kaszy kuskus
- 3 młode cukinie
- pół czerwonej papryki
- 1 duży mięsisty pomidor ( np. lima )
- 1 cebulka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- czerwona ostra papryka mielona
- bazylia
- oregano
- kilka plasterków sera żółtego
- olej
- Kaszę przygotowujemy wg wskazówek na opakowaniu
- Cukinie myjemy i przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy środek z pestkami, a cukinie oprószamy solą. Pozostawiamy na ok pół godziny
- Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego drobno posiekaną cebulę. Smażymy do zeszklenia, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem smażymy
- Do cebuli i czosnku dodajemy mielone mięso. Smażymy mieszając, aby nie zbiło się w duże grudki. Mięso solimy i doprawiamy pieprzem
- Po 10 minutach smażenia do mięsa dodajemy drobno pokrojoną paprykę i posiekany drobno miąższ z cukinii. Smażymy kolejne 10 minut
- Do mięsa dodajemy kolejno sparzonego i obranego ze skórki pomidora, drobno pokrojonego. Dusimy razem, aż pomidor się rozpadnie
- Gdy mięso z warzywami odparuje już z płynu do całości dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego rozmieszanego z kilkoma łyżkami wody. Wszystko razem mieszamy
- Do mięsa dodajemy teraz kaszę i przyprawy: paprykę mieloną, oregano i bazylię, ewentualnie dosalamy. Mieszamy
- Z łódeczek z cukinii wylewamy zebraną w nich wodę i osuszamy ręcznikiem kuchennym ich środek. Cukinie napełniamy farszem z lekką "kopką" i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem
- Nafaszerowane cukinie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 35 minut
- Po tym czasie uchylamy piekarnik i na farsz nakładamy ser żółty pokrojony w odpowiedniej szerokości paski. Posypujemy delikatnie ostrą papryką w proszku
- Ponownie wkładamy naczynie do piekarnika i zapiekamy do momentu, aż ser się roztopi
Prezentuje się wyśmienicie i na pewno tak również smakuje! Pycha <3
OdpowiedzUsuńw sezonie często faszeruję cukinie, pycha :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis, świetny teraz na lato
OdpowiedzUsuń