Pierogi z jagodami w cieście ziemniaczano - kukurydzianym

Pierogi z jagodami w cieście ziemniaczano - kukurydzianym


 
    Pierogi z jagodami to stały punkt każdego lata. Są pyszne, dlatego powtarzam je co jakiś czas. Tym razem postanowiłam zrobić nieco inne ciasto na pierogi. Ciasto z dużą ilością ziemniaków i mąki kukurydzianej. Pierogi smakowały bardzo dobrze, a ciasto nieco inne, choć bardzo smaczne.

Składniki:
  • 0,5 kg ziemniaków ( najlepiej odmiana mączysta )
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 - 1,5 szklanki mąki pszennej
  • jagody leśne + łyżka mąki ziemniaczanej + cukier
Sposób wykonania:
  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i jeszcze gorące dokładnie ubijamy łyżką do puree ( lub po ostudzeniu mielimy w maszynce )
  • Całkowicie wystudzone  ziemniaki łączymy ze szklanką mąki kukurydzianej, szklanką mąki pszennej i jajkami. Wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie dosypujemy partiami pozostałe pół szklanki mąki pszennej
  • Jagody płuczemy na sicie, dokładnie odsączamy, obsypujemy łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem ( ilość wg uznania )
  • Ciasto rozwałkowujemy grubiej niż zwykłe ciasto na pierogi dość mocno podsypując je mąką ( lubi się przyklejać do deski )
  • Za pomocą foremki wykrawamy kółka, na które nakładamy łyżeczkę jagód i zlepiamy
  • Gotujemy w lekko osolonej wodzie 3 - 4 minuty od wypłynięcia i ponownego zagotowania się wody
  • Podajemy z przyrumienioną na maśle bułą tartą lub śmietaną i obsypujemy cukrem

Komentarze

  1. To ciasto brzmi niezwykle ciekawie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię jeść pierogi, ale nie lubię ich robić :) Ale dla takich bym się poświęciła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ach pierogi z jagodami<3 ciekawy pomysł na ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja robię większe szybciej się lepi

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz