Knedle ziemniaczane z boczkiem i cebulą
To przepis stary i sprawdzony. Knedle ziemniaczane są smaczne, choć zapewne kaloryczne i na pewno sycące. Ale myślę, że w sam raz na te chłodną porę. Z podanej ilości wychodzi ok 28 - 30 knedli ziemniaczanych. Te, których nie ugotujemy, możemy spokojnie zamrozić i ugotować, gdy znów przyjdzie nam na nie ochota.
Knedle ziemniaczane wg tego przepisu są mięciutkie, i łatwe w przygotowaniu.
Składniki:
Na ciasto:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- 260 g mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- 150 g chudego boczku
- 3 duże cebule
- 3-4 łyżki oleju
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- majeranek
- kawałek słoniny
- Ziemniaki po odcedzeniu dokładnie ugniatamy łyżką do puree. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Można też je zmielić. Ja wolę łyżkę, bo nie ma potem tyle mycia, a dobrze ugniecione są tak samo gładkie jak po zmieleniu
- Boczek kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię . Smażymy, aż puści tłuszcz. Wtedy dorzucamy do niego cebulę ( drobno posiekaną ) i smażymy razem, aż cebula się zezłoci i całkowicie zmięknie. Jeśli z boczku wytopiło się zbyt mało tłuszczu cebulę z boczkiem podlewamy niewielką ilością oleju. Cebulę delikatnie oprószamy solą ( szybciej zmięknie )
- Gotową cebulę z boczkiem mieszamy z tartą bułką i doprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie delikatnie solą
- Przygotowujemy słoninę, która posłuży nam jako omasta do knedli. W tym celu kroimy ją w kostkę i wytapiamy na patelni
- Przygotowujemy ciasto na knedle: ziemniaki mieszamy z mąką i jajkami. Dosalamy, jeśli ziemniaki nie były solone w trakcie gotowania. Wyrabiamy gładkie ciasto. Ja wszystko robię w misce. Nie wyciągam stolnicy
- Z ciasta odrywamy po niewielkim kawałku. Formujemy kuleczkę i rozpłaszczamy na dłoni. Do środka nakładamy łyżeczkę farszu. Sklejamy jak pieroga i znów toczymy w dłoniach kulkę. Obtaczamy delikatnie w mące
- Knedle gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 3 minuty od wypłynięcia i ponownego zagotowania się wody
- Podajemy omaszczone tłuszczem i skwarkami ze słoniny
pyszne:)
OdpowiedzUsuńWprawdzie kaloryczne ale sama bym takie zjadła:)
OdpowiedzUsuńJa akurat najbardziej lubię knedle z owocami, ale moja rodzinka uwielbia takie z boczkiem :)
OdpowiedzUsuńpyszne kluski :)
OdpowiedzUsuńOoo jakie pyszności, zjadłabym :)
OdpowiedzUsuń