Udziec z indyka pieczony w rękawie
Pieczony udziec z indyka to pyszne mięso, które po zdjęciu skórki i bez sosu jak najbardziej nadaje się też dla osób na diecie. Mięso jest bardzo smaczne, a odpowiednio przygotowane zachwyca swym smakiem i aromatem. Ja upiekłam ponad kilogramowy kawałek udźca pokrytego skórą, którą zjada z największą chęcią mój mąż. Dla innych pozostaje aromatyczne, mięciutkie mięso.
Mięso jest soczyste i dlatego można go zjadać z ziemniakami i surówką, ale amatorzy domowych sosów mogą sobie przygotować do mięsa sos pieczeniowy z płyny powstałego w czasie pieczenia. Na dole podaję przepis. Pieczony udziec z indyka to pyszne mięso, które po zdjęciu skórki i bez sosu jak najbardziej nadaje się też dla osób na diecie. Mięso jest bardzo smaczne, a odpowiednio przygotowane zachwyca swym smakiem i aromatem. Ja upiekłam ponad kilogramowy kawałek udźca pokrytego skórą, którą zjada z największą chęcią mój mąż. Dla innych pozostaje aromatyczne, mięciutkie mięso.
Składniki:
- 1,2 kg udźca z indyka
- 2 duże ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- łyżka musztardy
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/5 szklanki oleju
- rękaw do pieczenia
- Przygotowujemy marynatę: olej mieszamy z musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pozostałymi przyprawami
- Mięso myjemy i osuszamy, a następnie przekładamy do miski z marynatą. Dokładnie nacieramy mięso, również pod skórą. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce
- Przygotowany kawałek rękawa spinamy z jednej strony. Z drugiej wkładamy do niego mięso skóra do góry. Pozostałą w misce marynatę polewamy mięso. Spinamy rękaw i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika
- Mięso pieczemy ok 2 godzin na ustawieniu góra - dół na środkowym poziomie piekarnika
- Po wyjęciu rękaw przekrawamy od góry, a mięso przekładamy na półmisek. Zgromadzony w rękawie płyn z pieczenia można zlać i przygotować z niego smaczny sos. Płyn zlewamy do naczynia cedząc go przez sito. Dodajemy szklankę wody i zagotowujemy. Sos zagęszczamy łyżką śmietany rozmieszaną z niecałą łyżką mąki i niewielką ilością wody
wspaniały na obiad ale i na kanapki jako wędlina :)
OdpowiedzUsuńSuper soczyście i smakowicie wygląda ten udziec. Ale bym zjadła takie mięsko!
OdpowiedzUsuńWłaśnie wyjęłam z piekarnika. Zgrzeszylam, bo Wigilia. Pyyyycha. Dziękuję za przepis. Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńUdziec wyszedł rekreacyjnie. Mięso soczyste, delikatne. Przepis super. :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis , już po raz kolejny mniam , pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper przepis mięsko soczyste. Robiłam x2. Zniknęło w jeden dzień
OdpowiedzUsuńRewelacja! Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńPalce lizać przepis mniam ,dziękuję drugi raz robiłem cudo ! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńbardzo dobre polecam
OdpowiedzUsuńEkstra
OdpowiedzUsuńPycha 😁
OdpowiedzUsuńSuper przepis,bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Pieklam kilka razy. Zawsze wychodzi bardzo smaczne mięsko 👍😀
OdpowiedzUsuńLubimy mięsko z udzca i dość często robię ,ale z tego przepisu to rozkosz podniebienia.
OdpowiedzUsuńDo sosu proponuję dodać otarta skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok. Po zagotowaniu niezapomniany, świąteczny zapach i smak.
OdpowiedzUsuńZagubiłam swój sprawdzony przepis,chyba więc skuszę się na ten.Odpowiada mi zestaw przypraw.
OdpowiedzUsuńDzisiaj robię drugi raz. Pierwszy robiłem kilka tygodni temu i wyszło rewelacja. 2 duże kawałki. Sos przepyszny ale sam wywar z pieczenia. Stałem się fanem przepisów Ani. Zrobiłem już wiele pysznych potraw
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis, często do niego wracam:) Marta
OdpowiedzUsuńRobię to danie kolejny raz.Jest przepyszne. Polecam wszystkim
OdpowiedzUsuń