Polędwiczka wieprzowa duszona z warzywami
Dziś prosty przepis na smaczne mięso z polędwiczki wieprzowej. Jako, że ostatnio dużo mniej smażę, postanowiłam i polędwiczkę udusić. Z dodatkiem warzyw. Dodałam marchew, pietruszkę i seler, ale można dodać też pieczarki czy fasolkę szparagową. Dodatkowo do polędwiczki przygotowałam cebulkę, dużo cebulki, którą w takiej wersji bardzo lubi mój mąż.
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- niewielki kawałek selera
- 2 duże cebule
- sól
- pieprz
- majeranek
- sos sojowy
- ok 2 szklanki bulionu
- olej
- Polędwiczki umyć, osuszyć, obrać ewentualnie z błon
- Doprawić je solą, pieprzem i skropić sosem sojowym. Odstawić na godzinę do lodówki
- Po tym czasie polędwiczki obsmażyć z każdej strony na patelni na niewielkiej ilości oleju, a następnie przełożyć do gotującego się bulionu ( na razie 1 szklanka ). Dodać pokrojone w słupki warzywa, posypać majerankiem i dusić pod przykryciem ok. 35- 40 minut W miarę potrzeby uzupełniać bulion
- Na patelnię, na której smażyliśmy polędwiczkę, przełożyć pokrojoną w półkrążki cebulę, lekko osolić ( szybciej zmięknie ), dodać nieco oleju i smażyć, aż zmięknie i lekko się zeszkli. Podawać jako dodatek do polędwiczki, która smakuje zarówno z ziemniakami jak i z pieczywem
apetycznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń