niedziela, 13 sierpnia 2017

Ciasto ucierane na oleju z owocami

Ciasto ucierane na oleju z owocami





    Ucierane ciasto na oleju robi się bardzo szybko. Można do niego używać różnych owoców sezonowych. Ja użyłam borówki amerykańskie. Wykonanie trwa na prawdę chwilkę, a ciasto jest bardzo smaczne. Owoce ożywiają smak i nadają ciastu więcej wilgotności, choć wcale nie jest suche samo w sobie.

Składniki:
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej ( u mnie tortowa )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 16g cukru waniliowego ( jedna mała torebka )
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki owoców
  • cukier puder do posypania
 Sposób wykonania:
  • Całe jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
  • Do utartych jajek dodajemy partiami wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i olej. Dokładnie mieszamy na wolniejszych obrotach
  • Ciasto wylewamy do formy ( u mnie okrągła o średnicy 23 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy owocami ( u mnie borówka amerykańska )
  • Pieczemy przez ok 55 min w temperaturze 180 stopni na ustawieniu góra- dół
  • Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

3 komentarze:

  1. wspaniale urosło to ciacho! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jedno z moich ulubionych ciast - szybko się robi i cudownie smakuje, a borówki to jeden z moich ulubionych owoców.
    Lubię też to ciacho ze śliwkami.
    Pozdrawiam, cieszę się, że pojawiają się nowe wpisy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja jednak daję 3/4 szklanki cukru i ubijam białka oddzielnie

    OdpowiedzUsuń