Ciasto ucierane na oleju z owocami
Ucierane ciasto na oleju robi się bardzo szybko. Można do niego używać różnych owoców sezonowych. Ja użyłam borówki amerykańskie. Wykonanie trwa na prawdę chwilkę, a ciasto jest bardzo smaczne. Owoce ożywiają smak i nadają ciastu więcej wilgotności, choć wcale nie jest suche samo w sobie.
Składniki:
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej ( u mnie tortowa )
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 16g cukru waniliowego ( jedna mała torebka )
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki owoców
- cukier puder do posypania
- Całe jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
- Do utartych jajek dodajemy partiami wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i olej. Dokładnie mieszamy na wolniejszych obrotach
- Ciasto wylewamy do formy ( u mnie okrągła o średnicy 23 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy owocami ( u mnie borówka amerykańska )
- Pieczemy przez ok 55 min w temperaturze 180 stopni na ustawieniu góra- dół
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
wspaniale urosło to ciacho! :)
OdpowiedzUsuńTo jedno z moich ulubionych ciast - szybko się robi i cudownie smakuje, a borówki to jeden z moich ulubionych owoców.
OdpowiedzUsuńLubię też to ciacho ze śliwkami.
Pozdrawiam, cieszę się, że pojawiają się nowe wpisy :)
ja jednak daję 3/4 szklanki cukru i ubijam białka oddzielnie
OdpowiedzUsuńMega :)
OdpowiedzUsuńFajna sprawa :)
OdpowiedzUsuń