Sałatka z wędzoną makrelą
Dziś przedstawiam przepis na bardzo smakowitą sałatkę z wędzoną makrelą. Nam bardzo smakowała i starczyła za cały obiad. W takie upalne dni nie zawsze chce się jeść coś na ciepło i stać w kuchni, więc sałatka sprawdziła się doskonale.
Składniki
- 2 wędzone makrele średniej wielkości
- mix sałat
- 1 czerwona cebula
- 3 jajka na twardo
- 2 ogórki gruntowe ( dość duże )
- 2 ogórki małosolne
- 8-10 pomidorów koktajlowych
- 3 kromki chleba
- olej
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Wędzoną makrelę obieramy z mięsa. Mięso dzielimy na mniejsze kawałki
- Kromki chleba kroimy w kostkę i przyrumieniamy na oleju z czosnkiem ( pokrojonym na plasterki ). W czasie pieczenia obracamy, aby przyrumienić je z obu stron do uzyskania chrupiących grzanek
- Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę
- Ogórki małosolne również kroimy w kosteczkę
- Pomidory kroimy na ćwiartki
- Cebulę kroimy w piórka
- Do dużej miski wsypujemy opakowanie miksu sałat i dodajemy pozostałe w/w składniki z wyjątkiem grzanek. Oprószamy solą i pieprzem
- Wszystkie składniki skrapiamy oliwą i mieszamy w dużej misce
- Na wierzchu układamy pokrojone w kawałki jajka i posypujemy grzankami
super sałatka :) i na obiad i na kolację :)
OdpowiedzUsuń