Paprykarz z konserwy pewnie każdy kiedyś miał okazję choć spróbować. Ten przepis nie naśladuje konserw, jest o niebo lepszy. Domowy paprykarz z wędzoną makrelą - przepis prosty i szybki w wykonaniu, a potrawa smaczna. Doskonała jako smarowidło do ulubionego pieczywa. U nas zrobiony na późny obiad, a właściwie to obiadokolację.
Składniki:
Sposób wykonania:
Składniki:
- 1 duża makrela lub 2 mniejsze ( w sumie ok 400 g )
- 1 saszetka ryżu ( 100 g)
- 1 mała cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 średnia marchewka
- kawałek pietruszki
- koncentrat pomidorowy ( 3 łyżki )
- 120 ml wody
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- ostra i słodka papryka mielona
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Makrele obrać ze skóry oraz ości.
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem
- Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach
- Cebulę pokroić drobno, zeszklić na oleju, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć razem
- Koncentrat pomidorowy rozprowadzić z wodą
- Do cebuli z czosnkiem dodać startą marchewkę i pietruszkę. Smażyć ok. 5 min.Dodać rozprowadzony w wodzie koncentrat, ziele angielskie i liść laurowy. Dusić do miękkości ( choć marchewka może być lekko chrupka - jak kto woli )
- Do naczynia przełożyć obraną makrelę, dodać ryż oraz podduszone warzywa, wymieszać. Podawać z pieczywem
Doskonale! :-)
OdpowiedzUsuńpyszny :) takie urozmaicone smarowidła bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń