Paprykarz z wędzoną makrelą

Paprykarz z wędzoną makrelą

 

     Paprykarz z konserwy pewnie każdy kiedyś miał okazję choć spróbować. Ten przepis nie naśladuje konserw, jest o niebo lepszy. Domowy paprykarz z wędzoną makrelą - przepis prosty i szybki w wykonaniu, a potrawa smaczna. Doskonała jako smarowidło do ulubionego pieczywa. U nas zrobiony na późny obiad, a właściwie to obiadokolację.



Składniki:


  • 1 duża makrela lub 2 mniejsze ( w sumie ok 400 g )
  • 1 saszetka ryżu ( 100 g)
  • 1 mała cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • kawałek pietruszki
  • koncentrat pomidorowy ( 3 łyżki )
  • 120 ml wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • ostra i słodka papryka mielona
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Makrele obrać ze skóry oraz ości. 
  • Ryż ugotować zgodnie z przepisem
  • Marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na dużych oczkach
  • Cebulę pokroić drobno, zeszklić na oleju, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć razem
  • Koncentrat pomidorowy rozprowadzić z wodą
  • Do cebuli z czosnkiem dodać startą marchewkę i pietruszkę. Smażyć ok. 5 min.Dodać rozprowadzony w wodzie koncentrat, ziele angielskie i liść laurowy. Dusić do miękkości ( choć marchewka może być lekko chrupka - jak kto woli )
  • Do naczynia przełożyć obraną makrelę, dodać ryż oraz podduszone warzywa, wymieszać. Podawać z pieczywem

Komentarze

Prześlij komentarz