środa, 18 grudnia 2019

Świąteczny sernik babuni

Świąteczny sernik babuni







Sernik babuni to przepis na bardzo łatwy i szybki w wykonaniu sernik, a przy okazji na prawdę pyszny, Z dodatkiem serka mascarpone. Bez ubijania białek, bez ucierania masła z cukrem. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Każdemu zasmakuje. Tradycyjny smak sernika i prostota wykonania.


Składniki:

Na ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę serową:
  • 1 kg sera na sernik z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 170 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
Sposób wykonania:
  • Do dużej miski dajemy wszystkie składniki na ciasto. Masło powinno być raczej miękkie, więc wyciągamy go trochę wcześniej z lodówki, a dodając do pozostałych składników kroimy na mniejsze kawałki. Wyrabiamy ciasto
  • W drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na masę serową. Ja robię to przy pomocy drewnianej łyżki. Wszystko mieszamy, aż uzyskamy gładką masę
  • 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę  ( 36 x 25 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia
  • Na ciasto wylewamy masę serową, wyrównujemy
  • Pozostałą 1/4 ciasta ścieramy na dużych oczkach na wierzch masy serowej
  • Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( góra - dół ) i pieczemy ok 1 godziny

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza