Sernik babuni to przepis na bardzo łatwy i szybki w wykonaniu sernik, a przy okazji na prawdę pyszny, Z dodatkiem serka mascarpone. Bez ubijania białek, bez ucierania masła z cukrem. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Każdemu zasmakuje. Tradycyjny smak sernika i prostota wykonania.
Składniki:
Na ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 250 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę serową:
- 1 kg sera na sernik z wiaderka
- 250 g serka mascarpone
- 5 jajek
- 1 budyń waniliowy
- 170 g cukru
- 1 cukier waniliowy
Sposób wykonania:
- Do dużej miski dajemy wszystkie składniki na ciasto. Masło powinno być raczej miękkie, więc wyciągamy go trochę wcześniej z lodówki, a dodając do pozostałych składników kroimy na mniejsze kawałki. Wyrabiamy ciasto
- W drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki na masę serową. Ja robię to przy pomocy drewnianej łyżki. Wszystko mieszamy, aż uzyskamy gładką masę
- 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę ( 36 x 25 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia
- Na ciasto wylewamy masę serową, wyrównujemy
- Pozostałą 1/4 ciasta ścieramy na dużych oczkach na wierzch masy serowej
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( góra - dół ) i pieczemy ok 1 godziny
Komentarze
Prześlij komentarz