sobota, 11 stycznia 2020

Sałatka z tuńczykiem i awokado

Sałatka z tuńczykiem i awokado





A dziś przepis na sałatkę z tuńczykiem i awokado. Awokado konsumujemy ostatnio regularnie pod różnymi postaciami, głównie jako smarowidło do pieczywa, ale w sałatce też smakuje doskonale. Sałatka szybka w wykonaniu, a bardzo smaczna, sycąca i pożywna. Zachęcam do sięgnięcia po ten owoc, bo warto. Daje wiele możliwości zastosowania, i same korzyści dla zdrowia.


Składniki:

  • 1 owoc awokado
    • 1/2 ogórka wężowego
    • 1 mix sałat z rukolą
    • 3 jajka na twardo
    • 8-10 pomidorków koktajlowych
    • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    • 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli
    • sól i pieprz

    Sposób wykonania:
    • Tuńczyka odsączamy i przekładamy do miski
    • Dorzucamy sałatę, pokrojonego w kostkę ogórka i awokado
    • Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki i jajka oraz pokrojoną w piórka cebulę
    • Doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy
    • Podajemy z ulubionym pieczywem

    Brak komentarzy:

    Publikowanie komentarza