Oponki serowe - najlepsze!!

Najlepsze oponki serowe




         Oponki serowe zwane też pączkami serowymi to tradycyjny wypiek ostatkowy. Wypieka się go zamiast chrustu lub pączków lub szalejąc można upiec wszystkie te kaloryczne pyszności na raz. Raz w roku można zaszaleć. U nas to tradycja. Raz piekę oponki serowe, innym razem chrust, a czasem pączki. Oponki serowe to smak mojego dzieciństwa. Wypiekała je przed końcem karnawału moja mama, więc zawsze i niezmiennie mi smakują. Są łatwe w przygotowaniu i szybko się je robi, a smakują doskonale, zwłaszcza zaraz po wystudzeniu obsypane grubą warstwą cukru pudru.




Składniki ( na ok 40 oponek ):

  • 500 g sera białego półtłustego
  • 500 g mąki pszennej ( użyłam Mąki Szymanowskiej Typ 480 ) + ok 2 łyżki do podsypywania
  • 250 g gęstej śmietany 18%
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka wódki ( może być też spirytus lub ocet )
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 litr oleju rzepakowego
  • cukier puder do obsypania pączków
Dodatkowo potrzebne będą: obręcze do wycinania ( śr ok 8 i 3 cm ), papierowe ręczniki do odsączenia pączków, szeroki garnek do smażenia

Sposób wykonania:
  • Ser przeciskamy 2-3 krotnie przez praskę lub mielimy w maszynce.
  • Do zmielonego sera dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Będzie dość klejące. Można w czasie wyrabiania delikatnie oprószyć mąką
  • Wyrobione ciasto dzielimy na 3-4 części i każdą część rozwałkowujemy na grubość ok 1 cm
  • Wykrawamy krążki o średnicy ok 8 cm, a w nich w środku mniejsze krążki o średnicy ok 3-4 cm. Pozostałe małe kółeczka można albo jeszcze raz zagnieść i rozwałkować, albo upiec je tak jak pączki - powstaną małe kuleczki
  • Resztki ciasta ponownie zagniatamy i wykrawamy oponki. Wycięte oponki układamy na osobnej desce podsypanej mąką
  • Do szerokiego rondla wlewamy olej i rozgrzewamy go do odpowiedniej temperatury tzn temperatura jest właściwa do pieczenia oponek, gdy wrzucony kawałek ciasta szybko wypływa na wierzch i rumieni się w przeciągu ok 45 sekund. 
  • Na rozgrzany olej wrzucamy partiami po kilka oponek ( u mnie mieściło się 5 - musi być trochę luzu, aby dawały się łatwo przewracać ). Czekamy, aż pączki zrumienią się z jednej strony i wówczas przewracamy na drugą stronę ( ja robiłam to patyczkiem do szaszłyków, można widelcem ). Czekamy do zrumienienia i wyjmujemy dając do odsączenia na ręcznik papierowy
  • Studzimy, a następnie oprószamy cukrem pudrem

Komentarze