poniedziałek, 21 września 2020

Cukinia faszerowana mięsem z indyka i ryżem

 Cukinia faszerowana mięsem z indyka i ryżem


          Faszerowana cukinia jest u nas jednym z ulubionych dań. Farsze robię rozmaite. Tym razem farsz mięsny, z dodatkiem ryżu, papryki i przecieru pomidorowego.  Bardzo smaczne danie i na pewno warto pokusić się i je przygotować.

Składniki:

  • 5 niewielkich cukinii
  • 150 g ryżu
  • ok 50 dag mielonego mięsa z piersi indyka
  • 1 małą czerwona papryczka
  • 20 dag sera mozzarella
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • olej - ok 3 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • słodka mielona papryka
  • opcjonalnie np małe pomidorki koktajlowe
Sposób wykonania:
  • Ryż gotujemy prawie do miękkości
  • Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, po czym dodajemy mielone mięso, delikatnie solimy i smażymy ok 10 minut mieszając i rozbijając grudki
  • Po tym czasie do mięsa dodajemy drobno posiekaną paprykę i dusimy razem z mięsem kolejne 5 minut
  • Następnie do farszu dodajemy ok 2/3 wydrążonego miąższu z cukinii pokrojonego na drobne kawałeczki. Delikatnie dosalamy, aby cukinia szybciej zmiękła i smażymy razem do odparowania płynu
  • Doprawiamy pieprzem i bazylią, a następnie dodajemy ugotowany ryż. Wszystko mieszamy
  • Do farszu dodajemy 2-3 łyżki przecieru rozprowadzonego z 3 łyżkami wody i jeszcze raz wszystko mieszamy. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny odparowujemy nadmiar płynu
  • W międzyczasie cukinie przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy łyżką środek z pestkami. Odkładamy do miski
  • Przeciętą stronę cukinii oprószamy delikatnie solą i zostawiamy na około pół godziny. Po tym czasie wylewamy płyn, który zebrał się w cukiniach
  • Tak przygotowane cukinie napełniamy farszem i układamy na blaszce
  • Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut
  • Po tym czasie wyjmujemy i obsypujemy cukinie startym serem. Ser po wierzchu posypujemy papryką w proszku i dekorujemy plasterkami pomidorków koktajlowych
  • Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy kolejne 15 minut
  • Po tym czasie cukinia powinna być już wystarczająco miękka. Podajemy solo obsypaną np poszatkowanym szczypiorkiem

1 komentarz: