Cukinia faszerowana mięsem z indyka i ryżem
Faszerowana cukinia jest u nas jednym z ulubionych dań. Farsze robię rozmaite. Tym razem farsz mięsny, z dodatkiem ryżu, papryki i przecieru pomidorowego. Bardzo smaczne danie i na pewno warto pokusić się i je przygotować.
Składniki:
- 5 niewielkich cukinii
- 150 g ryżu
- ok 50 dag mielonego mięsa z piersi indyka
- 1 małą czerwona papryczka
- 20 dag sera mozzarella
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- olej - ok 3 łyżki
- sól
- pieprz
- bazylia
- słodka mielona papryka
- opcjonalnie np małe pomidorki koktajlowe
Sposób wykonania:
- Ryż gotujemy prawie do miękkości
- Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, po czym dodajemy mielone mięso, delikatnie solimy i smażymy ok 10 minut mieszając i rozbijając grudki
- Po tym czasie do mięsa dodajemy drobno posiekaną paprykę i dusimy razem z mięsem kolejne 5 minut
- Następnie do farszu dodajemy ok 2/3 wydrążonego miąższu z cukinii pokrojonego na drobne kawałeczki. Delikatnie dosalamy, aby cukinia szybciej zmiękła i smażymy razem do odparowania płynu
- Doprawiamy pieprzem i bazylią, a następnie dodajemy ugotowany ryż. Wszystko mieszamy
- Do farszu dodajemy 2-3 łyżki przecieru rozprowadzonego z 3 łyżkami wody i jeszcze raz wszystko mieszamy. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny odparowujemy nadmiar płynu
- W międzyczasie cukinie przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy łyżką środek z pestkami. Odkładamy do miski
- Przeciętą stronę cukinii oprószamy delikatnie solą i zostawiamy na około pół godziny. Po tym czasie wylewamy płyn, który zebrał się w cukiniach
- Tak przygotowane cukinie napełniamy farszem i układamy na blaszce
- Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut
- Po tym czasie wyjmujemy i obsypujemy cukinie startym serem. Ser po wierzchu posypujemy papryką w proszku i dekorujemy plasterkami pomidorków koktajlowych
- Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy kolejne 15 minut
- Po tym czasie cukinia powinna być już wystarczająco miękka. Podajemy solo obsypaną np poszatkowanym szczypiorkiem
Musi być pycha ;)
OdpowiedzUsuńMniam mniam mniam
OdpowiedzUsuń