Kruche rogaliki z marmoladą różaną
Kolejny przepis na rogaliki, tym razem kruche. Są przepyszne, robi się je szybko, a smakują wybornie. Z poprzednich rogali drożdżowych zostało mi trochę marmolady, więc upiekłam moje ulubione kruche rogaliki.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny ( ja dałam pół na pół )
- 2 żółtka
- 2 duże łyżki śmietany 18%
- 35 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- marmolada do nadziewania
- cukier kryształ do posypania
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do miski ( ja wolę robić ciasto w misce )
- Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia i cukier i mieszamy, a następnie dokładamy pokrojone na kawałki masło/ margarynę, żółtka i śmietanę
- Wyrabiamy gładkie ciasto i formujemy z niego wałek, który następnie dzielimy na części ( u mnie 12 )
- Każdą część wałkujemy na koło, które dzielimy na 4 części. Na szerszej części kładziemy dżem i zwijamy rogalika wąską końcówkę umieszczając pod spodem. Zwinięte ciasto formujemy na kształt rogalika
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej rogaliki ( ja piekłam na dwa razy - w sumie wyszło mi 48 rogalików ), które z wierzchu smarujemy lekko roztrzepanym pozostałym białkiem i obsypujemy drobnym cukrem kryształem
- Blachę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30 minut do ładnego zrumienienia
Lubię takie małe słodkości.
OdpowiedzUsuń