Ciasteczka z dziurką i konfiturą

 Ciasteczka z dziurką i konfiturą




     Pyszne ciasteczka z dziurką przełożone konfiturą robię co jakiś czas, bo znikają błyskawicznie i smakują wszystkim, nawet tym, którzy za słodyczami nie przepadają. Dziś wersja świąteczna tz wykrawacze z motywami wielkanocnymi. Mam też takie bożonarodzeniowe i z innymi motywami, więc wypiekam je z okazji świąt, ale też bez okazji, bo są i smaczne i dość szybkie w przygotowaniu, a jak się ma takie fajne foremki to sama przyjemność pobawić się w upieczenie tych fikuśnych ciasteczek.



Składniki:

  • 200g mąki typ 450 + kilka łyżek do podsypywania
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 70 g cukru pudru
  • 130g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka łyżek konfitury
Sposób wykonania:
  • Mąkę przesiać, dodać proszek i cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać
  • Do suchych składników dodać pokrojone w kawałki masło i żółtka. Wyrobić na gładkie ciasto
  • Odrywać po kawałku ciasta i wałkować na grubość ok 3 milimetrów. Ciasto trzeba podsypywać mąką, bo się klei do deski i do wałka
  • Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy foremkami kółka ( lub inne kształty ).  W połowie z nich wykrawamy otworki
  • Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
  • Pieczemy w temperaturze 170 stopni ( góra- dół ) ok 17-18 min aż do leciutkiego zrumienienia
  • Po wyjęciu przekładamy na talerz i studzimy, w tym czasie pieczemy druga porcję ciasteczek
  • Po wystudzeniu rozkładamy na desce ciasteczka z dziurką i oprószamy je cukrem pudrem
  • Przekładamy konfiturą składając ciasteczko pełne i z dziurą( daję niewielką ilość konfitury tylko na sam środek ciasteczka )
  • Z tej ilości składników wychodzi ok 35 złożonych ciasteczek

Komentarze