Ciasteczka z dziurką i konfiturą
Pyszne ciasteczka z dziurką przełożone konfiturą robię co jakiś czas, bo znikają błyskawicznie i smakują wszystkim, nawet tym, którzy za słodyczami nie przepadają. Dziś wersja świąteczna tz wykrawacze z motywami wielkanocnymi. Mam też takie bożonarodzeniowe i z innymi motywami, więc wypiekam je z okazji świąt, ale też bez okazji, bo są i smaczne i dość szybkie w przygotowaniu, a jak się ma takie fajne foremki to sama przyjemność pobawić się w upieczenie tych fikuśnych ciasteczek.
Składniki:
- 200g mąki typ 450 + kilka łyżek do podsypywania
- 50g mąki ziemniaczanej
- 70 g cukru pudru
- 130g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka łyżek konfitury
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiać, dodać proszek i cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać
- Do suchych składników dodać pokrojone w kawałki masło i żółtka. Wyrobić na gładkie ciasto
- Odrywać po kawałku ciasta i wałkować na grubość ok 3 milimetrów. Ciasto trzeba podsypywać mąką, bo się klei do deski i do wałka
- Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy foremkami kółka ( lub inne kształty ). W połowie z nich wykrawamy otworki
- Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Pieczemy w temperaturze 170 stopni ( góra- dół ) ok 17-18 min aż do leciutkiego zrumienienia
- Po wyjęciu przekładamy na talerz i studzimy, w tym czasie pieczemy druga porcję ciasteczek
- Po wystudzeniu rozkładamy na desce ciasteczka z dziurką i oprószamy je cukrem pudrem
- Przekładamy konfiturą składając ciasteczko pełne i z dziurą( daję niewielką ilość konfitury tylko na sam środek ciasteczka )
- Z tej ilości składników wychodzi ok 35 złożonych ciasteczek
Komentarze
Prześlij komentarz