Pizza pełnoziarnista

 Pizza pełnoziarnista

        Pełnoziarnista pizza smakuje wybornie, nawet nie wiem czy nie lepiej od pizzy tradycyjnej. Warto wypróbować ten sprawdzony przeze mnie wielokrotnie przepis. Zapewniam, że będziecie do niego wracać, a pizza na pełnoziarnistym cieście na stałe zagości w waszym kulinarnym repertuarze. Z podanych składników wychodzą dwie pizze o średnicy ok 32 cm. Na wierzch pizzy możemy położyć to, co nam smakuje i odpowiada. Musi być sos i ser i oregano, a reszta to już dowolność pełna, u mnie tym razem czipsy salami i pieczarki.


Składniki: ( na dwie pizze o śr ok 32 cm )

Ciasto:

  • 150 g mąki pełnoziarnistej ( u mnie typ 2000 )
  • 250 g mąki pszennej typ 450
  • 25 g drożdży
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok 1 szklanka ciepłej wody
Na wierzch pizzy:

  • ok 500 g miękkiego sera do pizzy
  • suszone oregano
  • 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
  • reszta składników wg upodobania np 4-5 pieczarek i 4-5 plasterków szynki czy kilka plasterków salami
Sposób przygotowania:
  • Oba rodzaje mąki łączymy ze sobą w misce, dodajemy sól, mieszamy. Na środku robimy dołeczek i dolewamy oliwę
  • W szklance ciepłej wody rozpuszczamy łyżeczkę cukru i drożdże, dolewamy do mąki ( początkowo można wlać niepełną zawartość szklanki, w razie potrzeby dolać resztę )
  • Z powyższych składników wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu gładkiego ciasta odstawiamy go do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 30-45 min i przykrywamy ściereczką 
  • Z przecieru przygotowujemy sos do posmarowania pizzy: dodajemy do niego 3-4 łyżki wody, sól i oregano. Mieszamy
  • Gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość, dzielimy go na dwie części i rozwałkowujemy  najpierw jedną część na placek o średnicy ok 32 cm
  • Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy go polową przygotowanego sosu pomidorowego, nakładamy połowę sera, posypujemy oregano i rozkładamy na niej połowę pozostałych składników 
  • Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na funkcji pizza i pieczemy ok 10 - 12 minut. Jeśli ktoś takiej funkcji nie posiada, to pieczemy ją na funkcji góra- dół, ale odpowiednio dłużej ( jakieś 20 minut - zależy od piekarnika )
  • Po upieczeniu pierwszej pizzy podobnie przygotowujemy drugi kawałek ciasta
  •  Dobrze smakuje z rukolą albo z keczupem

Komentarze