Szarlotka z budyniem

 Szarlotka z budyniem

        Kto z nas nie lubi szarlotki? Dziś przedstawiam nieco urozmaiconą wersję, bo z dodatkiem budyniu. Jest na prawdę smaczna, a nieco inna od wersji klasycznej. Warto wypróbować. Szarlotkę upiekłam na odpinanej kwadratowej tortownicy o wymiarach 24x24 cm. 

Składniki:

  • 350 g mąki 
  • 1300- 1400 g jabłek ( przed obraniem )
  • 200 gram masła
  • 1 jajko
  • 70 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 1/2 litra mleka
Sposób wykonania:
  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy
  • Do mąki dodajemy pokrojone w kawałki masło i próbujemy zagnieść z mąką. potem dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto
  • zagniecione ciasto dzielimy na dwie części. Jedna część troszeczkę większa od drugiej. Obie części wkładamy do zamrażalnika
  • Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy środki i kroimy na cząstki. Jabłka dusimy na niewielkim ogniu z dodatkiem cynamonu, łyżki cukru waniliowego podlewając je odrobiną wody. dusimy do momentu aż zmiękną i rozpadną się, a następnie odparowujemy nadmiar płynu spod jabłek
  • Gotujemy budyń zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu
  • Formę ( u mnie kwadratowa 24x 24 cm ) wykładamy papierem do pieczenia
  • Na spód formy ścieramy większą część ciasta, wyrównujemy i nieco ubijamy ręką
  • Na ciasto równomiernie nakładamy jabłka, a na nie ugotowany budyń
  • Wierzch ciasta równomiernie posypujemy wiórkami drugiej części startego ciasta
  • Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 60 minut, aż ciasto ładnie się przyrumieni
  • Wierzch można obsypać cukrem pudrem

Komentarze

Prześlij komentarz