Ciasto bananowe zebra
Co zrobić z przejrzałych bananów? Proponuję ciasto bananowe zebra. Zebra jest prosta do wykonania i będzie smakować wszystkim amatorom wilgotnych ciast. Ciasto bananowe piekę dość często, bo zdarza się, że nie zdążymy zjeść bananów póki są świeże, więc takie przejrzałe używam do ciasta bananowego lub bananowych babeczek. Robię różne wersje ciasta bananowego, dziś babka bananowa zebra. Ciasto wilgotne i smaczne. Szybkie do wykonania. Ilość cukru można modyfikować, ktoś lubi bardziej, ktoś inny mniej słodkie, a tu przecież jeszcze słodyczy dodają banany.
Składniki : (na małą keksówkę 20x11 cm )
- 200 g mąki typ 450
- 3 średnie dojrzałe banany (ok 300 g )
- 2 duże jajka
- 80 g cukru
- 80 g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- opcjonalnie cukier puder do oprószenia
Sposób wykonania:
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe suche składniki: cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy
- Masło topimy
- W drugiej misce banany rozgniatamy widelcem, dość dokładnie, żeby nie było dużych kawałków. Dodajemy jajka i przestudzone masło. Dokładnie mieszamy
- Łączymy składniki suche z mokrymi. Mieszamy dokładnie
- Ciasto dzielimy na dwie części: do jednej części dodajemy kakao, a do drugiej 2 łyżki oleju
- Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na środek keksówki wykładamy ok 3 łyżki jasnego ciasta i nieco rozprowadzamy łyżką ( nie całkiem ), na ciasto jasne dajemy 3 łyżki ciasta ciemnego i też nieco rozprowadzamy łyżką. Czynność powtarzamy do wykorzystania całego ciasta
- Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni góra - dół ) i pieczemy ok 60 - 70 min do suchego patyczka
- Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i studzimy
Komentarze
Prześlij komentarz