Kotlety ziemniaczane z żółtym serem
Kotlety ziemniaczane to klasyka w moim domu. Robię je na kilka sposobów i podaję również w różny sposób: z sosami, tylko z surówką, z kefirem lub zsiadłym mlekiem, z mizerią. Dziś przepis na przepyszne kotlety z ziemniaków z dodatkiem żółtego sera. Rodzinka mogłaby je jeść na okrągło. Ja zresztą też. Ostatnio były dwa dni pod rząd. Raz z mizerią, a raz z sosem pieczarkowym. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Do wykonania tych kotletów najlepsze będą ziemniaki suche i mączyste.
Składniki:
- 800 g ugotowanych ziemniaków
- 100 g żółtego sera
- 1 jajko
- 1 cebula
- pół pęczka koperku
- sól, pieprz
- olej
- bułka tarta do panierowania
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i dokładnie ubijamy ubijakiem do ziemniaków. Studzimy
- Na oleju ( 2-3 łyżki ) smażymy na złoty kolor drobno posiekaną cebulę
- Ser ścieramy na tarełku na dużych oczkach
- Koperek siekamy
- Do wystudzonych ziemniaków dodajemy cebulę ( bez tłuszczu ), ser, jajko i koperek. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą ( ale jeśli ziemniaki były posolone w czasie gotowania to niekoniecznie lub bardzo delikatnie )
- Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką
- Z masy formujemy okrągłe kotleciki i panierujemy w bułce tartej
- Smażymy z obu stron do ładnego zrumienienia
- Podajemy z ulubionym sosem, gulaszem, tylko z surówką lub z zimnym zsiadłym mlekiem
Wyglądają apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuń