Kotlety ziemniaczane z żółtym serem

 Kotlety ziemniaczane z żółtym serem


     Kotlety ziemniaczane to klasyka w moim domu. Robię je na kilka sposobów i podaję również w różny sposób: z sosami, tylko z surówką, z kefirem lub zsiadłym mlekiem, z mizerią. Dziś przepis na przepyszne kotlety z ziemniaków z dodatkiem żółtego sera. Rodzinka mogłaby je jeść na okrągło. Ja zresztą też. Ostatnio były dwa dni pod rząd. Raz z mizerią, a raz z sosem pieczarkowym. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Do wykonania tych kotletów najlepsze będą ziemniaki suche i mączyste. 

Składniki:

  • 800 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g żółtego sera
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • pół pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • olej 
  • bułka tarta do panierowania 
Sposób przygotowania: 
  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i dokładnie ubijamy ubijakiem do ziemniaków. Studzimy
  • Na oleju ( 2-3 łyżki ) smażymy na złoty kolor drobno posiekaną cebulę 
  • Ser ścieramy na tarełku na dużych oczkach
  • Koperek siekamy
  • Do wystudzonych ziemniaków dodajemy cebulę ( bez tłuszczu ), ser, jajko i koperek. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą ( ale jeśli ziemniaki były posolone w czasie gotowania to niekoniecznie lub bardzo delikatnie )
  • Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką
  • Z masy formujemy okrągłe kotleciki i panierujemy w bułce tartej
  • Smażymy z obu stron do ładnego zrumienienia
  • Podajemy z ulubionym sosem, gulaszem, tylko z surówką lub z zimnym zsiadłym mlekiem

Komentarze

Prześlij komentarz