Szarlotka z rabarbarem i pianką
Szarlotka z rabarbarem to wypiek sezonowy, dlatego trzeba korzystać póki czas i cieszyć się smakiem rabarbaru. Oprócz klasycznego kompotu, drożdżówek z rabarbarem, ciasta ucieranego czy drożdżowego z rabarbarem piekę także szarlotkę. Dziś jedna z propozycji: szarlotka z rabarbarem i budyniową pianką. Ciasto bardzo smaczne, nieco kwaskowate nadzienie, ale samo ciasto wystarczająco słodkie. Amatorzy bardziej słodkich ciast mogą obficie posypać gotową szarlotkę cukrem pudrem, albo po prostu dodać więcej cukru do nadzienia. Dla mnie wystarczająco słodkie. Ale smaki są różne.
Składniki:
Na ciasto:
- 500 g mąki typ 450
- 5 żółtek
- 200 g masła
- 80 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 500 g rabarbaru
- 800 g jabłek ( np champion )
- 55 g cukru + 3 łyżki
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Piana:
- 5 białek
- 1/3 szklanki cukru pudru
- budyń śmietankowy lub waniliowy ok 45 g ( niecałe duże opakowanie )
Sposób przygotowania:
- Rabarbar kroimy w ok centymetrowe kawałki. Zasypujemy 3 łyżkami cukru i mieszamy. Odstawiamy, aż rabarbar puści sok
- Przygotowujemy ciasto: mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło, żółtka i śmietanę. Zagniatamy gładkie ciasto, ręcznie bądź w robocie. Ciasto dzielimy na 2 części. Część przeznaczona na spód powinna być nieco większa od części przeznaczonej na wierzch. Większą część wkładamy do lodówki, a mniejszą do zamrażalnika
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odstawiamy na ok 15-20 min
- Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkowujemy tak, żeby zachodziło też częściowo na boki foremki. Można rozwałkować na stolnicy, ale też można to zrobić przy pomocy małego wałka z rączką bezpośrednio w formie. Ja kulę ciasta kroję na ok centymetrowe plastry, wykładam nimi spód formy i rozwałkowuję
- Odciskamy rabarbar z nadmiaru soku, podobnie starte jabłka. Rabarbar mieszamy z jabłkami. Dodajemy cukier i cynamon i jeszcze raz mieszamy
- Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę. Na koniec dosypujemy proszek budyniowy i jeszcze chwilę ubijamy
- Rabarbar z jabłkami wykładamy na ciasto, Na wierzch wykładamy pianę i równo ją rozprowadzamy
- Na pianę ścieramy na dużych oczkach ciasto z zamrażalnika
- Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 50-60 min do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu studzimy w formie i dopiero po wystudzeniu kroimy
- Wierzch można obsypać cukrem pudrem
Komentarze
Prześlij komentarz