Szybkie racuchy z jabłkami

 Szybkie racuchy z jabłkami



       Racuchy z jabłkami to klasyka na polskim stole. Są smaczne i mogą stanowić element obiadu, można je podać na kolację lub deser. Polane miodem, posypane cukrem pudrem lub podane z ulubioną konfiturą smakują chyba każdemu. Dziś podaję przepis na moje ulubione i szybkie w wykonaniu racuchy z jabłkami. Danie typu: proste, tanie i smaczne.

Składniki:

  • 170 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 jabłka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • konfitura, miód lub cukier puder
Sposób przygotowania:
  • Mąkę przesiewamy, mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami: cukrem i proszkiem do pieczenia
  • Do mąki dolewamy szklankę mleka i dokładnie rozprowadzamy rózgą, aby nie było grudek, a następnie dodajemy jajko i dalej mieszamy
  • Jabłka kroimy na  ćwiartki , a każdą ćwiartkę wzdłuż na pół, a następnie w poprzek kroimy na plasterki
  • Do ciasta dodajemy jabłka, mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy olej i po rozgrzaniu nakładamy ciasto, na każdego racucha po około 2 łyżki ciasta z jabłkami
  • Smażymy na złoty kolor z obu stron, odsączamy na ręczniku papierowym 
  • Serwujemy z miodem, cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą

Komentarze