Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty to obowiązkowe danie wiosenną porą. Można go przyrządzić w wersji mięsnej lub jarskiej. Dziś propozycja z boczkiem i kiełbasą. Palce lizać. Podana z młodymi ziemniakami z koperkiem lub po prostu z chlebem smakuje obłędnie.
Składniki:
- 2 główki młodej kapusty ( u mnie po zdjęciu wierzchnich liści ważyły w sumie ok 1,5 kg )
- 200 g chudego boczku
- 300 g kiełbasy wiejskiej
- 1 cebula
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól, pieprz, łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
- Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy3 szklankami wody. Delikatnie solimy i gotujemy
- Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Jeśli z boczku nie wytopi się odpowiednia ilość tłuszczu to dolewamy 2 łyżki oleju i dokładamy drobno pokrojoną cebulę. Smażymy razem do zeszklenia
- Gdy kapusta zmięknie dodajemy do niej ziele, liść laurowy, mieloną paprykę oraz boczek z cebulą
- Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy do kapusty
- Do kapusty dodajemy przecier, dosalamy i przyprawiamy pieprzem
- Na koniec dodajemy posiekany koperek
- Podajemy z młodymi ziemniakami lub z pieczywem
Mniam mniam, uwielbiam😋
OdpowiedzUsuń