Bigos z młodej kapusty

 Bigos z młodej kapusty





        Bigos z młodej kapusty to obowiązkowe danie wiosenną porą. Można go przyrządzić w wersji mięsnej lub jarskiej. Dziś propozycja z boczkiem i kiełbasą. Palce lizać. Podana z młodymi ziemniakami z koperkiem lub po prostu z chlebem smakuje obłędnie. 

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty ( u mnie po zdjęciu wierzchnich liści ważyły w sumie ok 1,5 kg )
  • 200 g chudego boczku
  • 300 g kiełbasy wiejskiej
  • 1 cebula
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz, łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
  • Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy3 szklankami wody. Delikatnie solimy i gotujemy
  • Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Jeśli z boczku nie wytopi się odpowiednia ilość tłuszczu to dolewamy 2 łyżki oleju i dokładamy drobno pokrojoną cebulę. Smażymy razem do zeszklenia
  • Gdy kapusta zmięknie dodajemy do niej ziele, liść laurowy, mieloną paprykę oraz boczek z cebulą
  • Kiełbasę kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy do kapusty
  • Do kapusty dodajemy przecier, dosalamy i przyprawiamy pieprzem
  • Na koniec dodajemy posiekany koperek
  • Podajemy z młodymi ziemniakami lub z pieczywem

Komentarze

Prześlij komentarz