Ciasto z serem i truskawkami
Dziś przedstawiam Wam przepis na przepyszne ciasto z serem i truskawkami. Robi się go błyskawicznie i znika również w taki sposób. Ledwo uratowałam kawałeczki do zdjęć. Ciasto rozpływa się w ustach. Maślany spód, delikatny ser, a na wierzchu owoce i płatki migdałowe. Polecam! Upiekłam go na okrągłej blaszce o średnicy 24 cm z rozpinaną obręczą. Spód wyłożyłam papierem do pieczenia i zapięłam obręcz tak, że reszta papieru była na zewnątrz formy. Na ser można oczywiście położyć inne owoce, w zależności od sezonu. Doskonale smakuje z jabłkami oprószonymi cynamonem czy z jagodami.
Składniki:
Na ciasto:
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki ( ok 170 g )
- 5 łyżek cukru ( ok 50 g )
- 1 łyżka cukru waniliowego
Na masę serową:
- 500 g twarogu z wiaderka
- 2 jajka
- ok 40 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
- ok 20 sztuk truskawek
- 4-5 łyżek płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
- Z w/w składników zagniatamy ciasto. Początkowo będzie bardzo sypkie. Ciasto przekładamy do tortownicy o śr ok 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia
- Ciastem wylepiamy spód tortownicy oraz ścianki boczne na ok 1, 5 cm
- Tortownicę z ciastem wkładamy na ok 15-20 min do nagrzanego do 180 st piekarnika. Gdy ciasto jest lekko zrumienione wyjmujemy i studzimy
- W tym czasie przygotowujemy masę serową: ser mieszamy za pomocą łyżki z jajkami i cukrem na jednolitą masę
- Gdy ciasto całkiem przestygnie wylewamy na niego masę serową i wyrównujemy powierzchnię. Na wierzchu układamy pokrojone na pół truskawki, całość obsypujemy płatkami migdałowymi
- Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na ok 50-60 min
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i kroimy po wystygnięciu, choć lekko ciepłe też bardzo dobrze smakuje
Komentarze
Prześlij komentarz