Ciasto z serem i truskawkami - pyszne i szybkie

 Ciasto z serem i truskawkami







        Dziś przedstawiam Wam przepis na przepyszne ciasto z serem i truskawkami. Robi się go błyskawicznie i znika również w taki sposób. Ledwo uratowałam kawałeczki do zdjęć. Ciasto rozpływa się w ustach. Maślany spód, delikatny ser, a na wierzchu owoce i płatki migdałowe. Polecam! Upiekłam go na okrągłej blaszce o średnicy 24 cm z rozpinaną obręczą. Spód wyłożyłam papierem do pieczenia i zapięłam obręcz tak, że reszta papieru była na zewnątrz formy. Na ser można oczywiście położyć inne owoce, w zależności od sezonu. Doskonale smakuje z jabłkami oprószonymi cynamonem czy z jagodami. 


Składniki:

Na ciasto: 

  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki ( ok 170 g )
  • 5 łyżek cukru ( ok 50 g )
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
Na masę serową: 
  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 2 jajka
  • ok 40 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Dodatkowo:
  • ok 20 sztuk truskawek
  • 4-5 łyżek płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
  • Z w/w składników zagniatamy ciasto. Początkowo będzie bardzo sypkie. Ciasto przekładamy do tortownicy o śr ok 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia
  • Ciastem wylepiamy spód tortownicy oraz ścianki boczne na ok 1, 5 cm
  • Tortownicę z ciastem wkładamy na ok 15-20 min do nagrzanego do 180 st piekarnika. Gdy ciasto jest lekko zrumienione wyjmujemy i studzimy
  • W tym czasie przygotowujemy masę serową: ser mieszamy za pomocą łyżki z jajkami i cukrem na jednolitą masę
  • Gdy ciasto całkiem przestygnie wylewamy na niego masę serową i wyrównujemy powierzchnię. Na wierzchu układamy pokrojone na pół truskawki, całość obsypujemy płatkami migdałowymi
  • Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika  na ok 50-60 min
  • Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i kroimy po wystygnięciu, choć lekko ciepłe też bardzo dobrze smakuje

Komentarze