Jabłka w cieście
Jabłka w cieście to rodzaj racuchów z jabłkami, tylko w tym przypadku jabłek nie ścieramy ani nie kroimy w małe kawałki lecz jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy je w krążki, które maczamy w cieście. Ciasto jest bardzo dobre. Przepis ze starej książki. Jabłka do tych placuszków powinny być raczej miękkie, bo twarde nie zdążą zmięknąć w czasie smażenia i wtedy nie są one takie smaczne. Bardzo polecam. U nas wszyscy są amatorami tych placuchów. Posypujemy je po odsączeniu z tłuszczu cukrem pudrem lub polewamy miodem. Można też bez żadnych dodatków, bo w cieście jest trochę cukru a i jabłka są słodkie.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- 4 jabłka ( odmiany miękkie )
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Mąkę mieszamy z proszkiem, solą i cukrem
- Dolewamy mleko, dodajemy żółtka i śmietanę. Wszystko mieszamy na gładko za pomocą rózgi
- Z jabłek wydrążamy środki. Ja robię to przy pomocy skrobaczki do ziemniaków, choć są też specjalne urządzenia do wydrążania gniazd nasiennych z jabłek
- Po wydrążeniu jabłka obieramy ze skórki i kroimy w krążki, ok 1/2 cm
- Z białek i cukru pudru ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy olej
- Krążki przy pomocy widelca moczymy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia
- Po usmażeniu odsączamy na ręcznikach papierowych
- Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane miodem. Bez dosładzania również smakują, bo cukier jest w cieście
Komentarze
Prześlij komentarz