Jabłka w cieście

 Jabłka w cieście

         Jabłka w cieście to rodzaj racuchów z jabłkami, tylko w tym przypadku jabłek nie ścieramy ani nie kroimy w małe kawałki lecz jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy je w krążki, które maczamy w cieście. Ciasto jest bardzo dobre. Przepis ze starej książki. Jabłka do tych placuszków powinny być raczej miękkie, bo twarde nie zdążą zmięknąć w czasie smażenia i wtedy nie są one takie smaczne. Bardzo polecam. U nas wszyscy są amatorami tych placuchów. Posypujemy je po odsączeniu z tłuszczu cukrem pudrem lub  polewamy miodem. Można też bez żadnych dodatków, bo w cieście jest trochę cukru a i jabłka są słodkie.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 jabłka ( odmiany miękkie )
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • Mąkę mieszamy z proszkiem, solą i cukrem
  • Dolewamy mleko, dodajemy żółtka i śmietanę. Wszystko mieszamy na gładko za pomocą rózgi
  • Z jabłek wydrążamy środki. Ja robię to przy pomocy skrobaczki do ziemniaków, choć są też specjalne urządzenia do wydrążania gniazd nasiennych z jabłek
  • Po wydrążeniu jabłka obieramy ze skórki i kroimy w krążki, ok 1/2 cm
  • Z białek i cukru pudru ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy olej
  • Krążki przy pomocy widelca moczymy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia
  • Po usmażeniu odsączamy na ręcznikach papierowych 
  • Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane miodem. Bez dosładzania również smakują, bo cukier jest w cieście

Komentarze