Danie obiadowe z bobem
Jak przyrządzić smacznie bób? Dziś przedstawię jeden ze sposobów. Zawsze czekam na czas, kiedy pojawi się pierwszy bób na straganach. Taki smak bobu, jaki dziś Wam zaproponuję, pamiętam z czasów dzieciństwa. Smacznie i bardzo sycąco, bo bób tak ma, że szybko jesteśmy po nim syci. Oprócz niekwestionowanych walorów smakowych bób ma też sporo wartości odżywczych: zawiera dużo białka i błonnika, za to mało tłuszczu, więc może być też sycącą a nietuczącą przekąską dla osób dbających o linię czy odchudzających się. Ugotowany bób podany solo też świetnie smakuje, choć dziś podam Wam pomysł na danie z bobem nieco bardziej kaloryczne.
Składniki
- 1 kg bobu
- ok 30 dag dobrej swojskiej kiełbasy
- ok 25 dag chudego boczku
- 2 cebule
- sól
Sposób przygotowania:
- Bób płukamy i gotujemy w ok 2 - 3 litrach osolonej wody. Czas gotowania zależy od naszych preferencji: czy wolimy bób jeszcze lekko twardawy w środku czy też taki, który ma konsystencję pasty. Ja wybieram tę drugą opcję, więc gotuję go ok 25-30 minut w między czasie sprawdzając, czy jest już ugotowany
- W czasie gotowania bobu przygotowujemy pozostałe składniki dania: cebulę kroimy drobno i szklimy na 2-3 łyżkach oleju. Zdejmujemy z patelni
- Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę oraz pokrojony w kostkę boczek
- Bób odcedzamy, łączymy z cebulą i wędliną
- Podajemy na ciepło
Komentarze
Prześlij komentarz