Placuszki z cukinii
Dziś przedstawiam prosty przepis na placuszki z cukinii. Robi się je szybko i łatwo, a smakują wyśmienicie. Placki z cukinii są delikatne w smaku, a można je podać solo lub z sosem tzatziki czy też z pieczarkowym, ale mogą być też dodatkiem do gulaszu czy innego sosu mięsnego. U nas znikają błyskawicznie. Ostatnio były tylko z jogurtrem naturalnym, a dzień wcześniej podałam placki z cukinii do gulaszu wieprzowego. Jedna i druga wersja bardzo wszystkim smakowała. Te placuszki z cukinii w sezonie powtarzam kilka razy. Trzeba je po upieczeniu zawsze dobrze odsączyć na ręczniku papierowym.
Składniki:
- 2 małe cukinie ( w sumie ok 600 g po obcięciu końcówek )
- 2 ząbki czosnku
- pół cebuli
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Cukinie myjemy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach
- Po starciu odciskamy z cukinii sok
- Ścieramy cebulę i przeciskamy czosnek, mieszamy razem z cukinią
- Do cukinii dodajemy mąkę, jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy ciasto ( na jeden placek u mnie ok 2 łyżki cukiniowego ciasta). Czekamy, aż ładnie zrumieni się z jednej strony i przekładmy na drugą stronę. Smażymy aż do zrumienienia się
- Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym
- Podajemy solo, z jogurtem naturalnym, z sosem tzatziki, z gulaszem lub z innym sosem, np pieczarkowym
Dzięki. Bardzo dobre proporcje składników. Placuszki też mi się udały.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.