Placuszki z cukinii

 Placuszki z cukinii


   Dziś przedstawiam prosty przepis na placuszki z cukinii. Robi się je szybko i łatwo, a smakują wyśmienicie. Placki z cukinii są delikatne w smaku, a można je podać solo lub z sosem tzatziki czy też z pieczarkowym, ale mogą być też dodatkiem do gulaszu czy innego sosu mięsnego. U nas znikają błyskawicznie. Ostatnio były tylko z jogurtrem naturalnym, a dzień wcześniej podałam placki z cukinii do gulaszu wieprzowego. Jedna i druga wersja bardzo wszystkim smakowała. Te placuszki z cukinii w sezonie powtarzam kilka razy. Trzeba je po upieczeniu zawsze dobrze odsączyć na ręczniku papierowym.

Składniki:

  • 2 małe cukinie ( w sumie ok 600 g po obcięciu końcówek )
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cebuli
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • sól
  • pieprz
Sposób wykonania:
  • Cukinie myjemy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • Po starciu odciskamy z cukinii sok
  • Ścieramy cebulę i przeciskamy czosnek, mieszamy razem z cukinią
  • Do cukinii dodajemy mąkę, jajka, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy ciasto ( na jeden placek u mnie ok 2 łyżki cukiniowego ciasta). Czekamy, aż ładnie zrumieni się  z jednej strony i przekładmy na drugą stronę.  Smażymy aż do zrumienienia się
  • Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym
  • Podajemy solo, z jogurtem naturalnym, z sosem tzatziki, z gulaszem lub z innym sosem, np pieczarkowym

Komentarze

  1. Dzięki. Bardzo dobre proporcje składników. Placuszki też mi się udały.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz