Sos pieczarkowy

 Sos pieczarkowy



       Sos pieczarkowy często gości na naszym stole. Podawany do mięs, gołąbków, kotletów ziemniaczanych, ale też do jajka i ziemniaków. Tłuczone ziemniaki, sos pieczarkowy i jajko na twardo to smak dzieciństwa. Takie danie, zwykle w piątek, gdy nie było akurat ryby, podawała moja mama. Smakowało wtedy i smakuje dziś. A sos pieczarkowy mogłabym jeść codziennie. Palce lizać Wypróbujcie mój przepis na domowy sos pieczarkowy. Bez zbędnych dodatków i nadmiaru przypraw, aby nie zakłócić smaku i aromatu pieczarek.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • ok 250 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej w proszku
  • 1-2 łyżki mąki
  • opcjonalnie natka pietruszki
Sposób wykonania:
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę aż do zeszklenia, a następnie wrzucamy na patelnię pieczarki i lekko solimy. Pieczarki puszczą dużo płynu, w którym dusimy je ok 5 minut
  • W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy jarzynkę i dorzucamy pieczarki wraz z płynem. Gotujemy kolejne 5 minut. Dosalamy
  • Do gotujących się pieczarek dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy, aby nie było grudek
  • Mąkę rozprowadzamy w 1/4 szklanki zimnej wody i wlewamy do sosu. Mieszamy, a po zagotowaniu jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy pieprzem
  • Opcjonalnie można przed podaniem posypać sos posiekaną natką pietruszki

Komentarze