Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy często gości na naszym stole. Podawany do mięs, gołąbków, kotletów ziemniaczanych, ale też do jajka i ziemniaków. Tłuczone ziemniaki, sos pieczarkowy i jajko na twardo to smak dzieciństwa. Takie danie, zwykle w piątek, gdy nie było akurat ryby, podawała moja mama. Smakowało wtedy i smakuje dziś. A sos pieczarkowy mogłabym jeść codziennie. Palce lizać Wypróbujcie mój przepis na domowy sos pieczarkowy. Bez zbędnych dodatków i nadmiaru przypraw, aby nie zakłócić smaku i aromatu pieczarek.
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- ok 250 ml wody
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki przyprawy warzywnej w proszku
- 1-2 łyżki mąki
- opcjonalnie natka pietruszki
Sposób wykonania:
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę aż do zeszklenia, a następnie wrzucamy na patelnię pieczarki i lekko solimy. Pieczarki puszczą dużo płynu, w którym dusimy je ok 5 minut
- W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy jarzynkę i dorzucamy pieczarki wraz z płynem. Gotujemy kolejne 5 minut. Dosalamy
- Do gotujących się pieczarek dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy, aby nie było grudek
- Mąkę rozprowadzamy w 1/4 szklanki zimnej wody i wlewamy do sosu. Mieszamy, a po zagotowaniu jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy pieprzem
- Opcjonalnie można przed podaniem posypać sos posiekaną natką pietruszki
Komentarze
Prześlij komentarz