Ciasto szpinakowe z serkiem mascarpone i owocami
Ciasto szpinakowe można robić w różnych wersjach. Dzisiejszy szpinakowiec odpowiedni jest na sezon letni, bo możemy do niego użyć różnych owoców lata i będzie stanowił świetny deser, którym na pewno wszyscy będą zajadać z wielką przyjemnością. Ciasto nie wychodzi bardzo słodkie, więc to kolejna jego zaleta, a owoce w galaretce sprawiają, że jest trochę kwaskowaty. Owoców dodaję dużo, bo ciasto ma być mocno owocowe. W dzisiejszej wersji dałam owoce czerwone i ciemne. Użyłam czarnych czereśni ( było ich najwięcej ), czerwonej porzeczki, borówki amerykańskiej, malin ( kupiłam mega słodkie giganty ) i mrożonych truskawek. Do pieczenia użyłam kwadratowej foremki o wymiarach 25x25 cm z odpinaną obręczą, co znacznie ułatwia porcjowanie ciasta.
Składniki:
Na ciasto:
- szklanka mąki ( pół na pół - krupczatka i typ 450 )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- 220 gram mrożonego szpinaku
- 130 ml oleju
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3-4 szklanki owoców
- 2 czerwone galaretki
- Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z wody, a następnie miksujemy przy pomocy blendera razem z olejem
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy do nich szpinak. Miksujemy do połączenia ( na mniejszych obrotach ), a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów miksujemy na mniejszych obrotach aż do połączenia składników
- Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie blaszka kwadratowa 25x25 cm )
- Ciasto wkładamy na ok 25 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i studzimy
- W czasie gdy ciasto się studzi przygotowujemy galaretkę: dwa opakowania galaretki zalewamy 500 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy, a następnie chłodzimy.
- Następnie przygotowujemy masę: serek mascarpone łączymy ze śmietaną i cukrem pudrem i ubijamy na gęsty krem. Pod koniec ubijania do masy dodajemy etapami wystudzoną żelatynę rozpuszczoną wcześniej w 70 ml gorącej wody
- Tak przygotowaną masę rozprowadzamy dokładnie na wystudzonym cieście dochodząc dokładnie do samych ścianek foremki, aby nie było miejsc, którymi mogłaby się zlać galaretka
- Ciasto wstawiamy na ok 1,5-2 godzin do lodówki
- Gdy ciasto chłodzi się , aby przyspieszyć tężenie galaretki można włożyć ją do lodówki, trzeba jednak sprawdzać co jakiś czas, aby uchwycić odpowiedni moment: musi zacząć już tężeć, ale musi być jeszcze w stanie płynnym
- Wymyte i osuszone owoce układamy na masie, po jej uprzednim schłodzeniu ( jak wyżej, ok 1,5-2 godz ), a następnie zalewamy je tężejącą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia,
- Do upieczenia tego ciasta użyłam foremki o wymiarach: 25x25 cm, z odpinaną obręczą, co bardzo ułatwia potem krojenie ciasta
- Do ciasta widocznego na zdjęciach użyłam 2 galaretek truskawkowych
- A owoce, które użyłam do ciasta to czarne czereśnie, maliny, borówki amerykańskie, czerwone porzeczki i truskawki. Truskawki były mrożone, reszta owoców świeża
Komentarze
Prześlij komentarz