Ciasto szpinakowe z serkiem mascarpone i owocami

 Ciasto szpinakowe z serkiem mascarpone i owocami 



         Ciasto szpinakowe można robić w różnych wersjach. Dzisiejszy szpinakowiec odpowiedni jest na sezon letni, bo możemy do niego użyć różnych owoców lata i będzie stanowił świetny deser, którym na pewno wszyscy będą zajadać z wielką przyjemnością. Ciasto nie wychodzi bardzo słodkie, więc to kolejna jego zaleta, a owoce w galaretce sprawiają, że jest trochę kwaskowaty. Owoców dodaję dużo, bo ciasto ma być mocno owocowe. W dzisiejszej wersji dałam owoce czerwone i ciemne. Użyłam czarnych czereśni ( było ich najwięcej ), czerwonej porzeczki, borówki amerykańskiej, malin ( kupiłam mega słodkie giganty ) i mrożonych truskawek. Do pieczenia użyłam kwadratowej foremki o wymiarach 25x25 cm z odpinaną obręczą, co znacznie ułatwia porcjowanie ciasta. 

Składniki: 

Na ciasto:

  • szklanka mąki ( pół na pół - krupczatka i typ 450 )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 220 gram mrożonego szpinaku
  • 130 ml oleju
Na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Na warstwę owocową:
  • 3-4 szklanki owoców
  • 2 czerwone galaretki
Sposób przygotowania:
  • Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z wody, a następnie miksujemy przy pomocy blendera razem z olejem 
  • Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy do nich szpinak. Miksujemy do połączenia ( na mniejszych obrotach ), a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znów miksujemy na mniejszych obrotach aż do połączenia składników
  • Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie blaszka kwadratowa 25x25 cm )
  • Ciasto wkładamy na ok 25 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i studzimy
  • W czasie gdy ciasto się studzi przygotowujemy galaretkę: dwa opakowania galaretki zalewamy 500 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy, a następnie chłodzimy. 
  • Następnie przygotowujemy masę: serek mascarpone łączymy ze śmietaną i cukrem pudrem i ubijamy na gęsty krem. Pod koniec ubijania do masy dodajemy etapami wystudzoną żelatynę rozpuszczoną wcześniej w 70 ml gorącej wody 
  • Tak przygotowaną masę rozprowadzamy dokładnie na wystudzonym cieście dochodząc dokładnie do samych ścianek foremki, aby nie było miejsc, którymi mogłaby się zlać galaretka
  • Ciasto wstawiamy na ok 1,5-2 godzin do lodówki
  • Gdy ciasto chłodzi się , aby przyspieszyć tężenie galaretki można włożyć ją do lodówki, trzeba jednak sprawdzać co jakiś czas, aby uchwycić odpowiedni moment: musi zacząć już tężeć, ale musi być jeszcze w stanie płynnym
  • Wymyte i osuszone owoce układamy na masie, po jej uprzednim schłodzeniu ( jak wyżej, ok 1,5-2 godz ), a następnie zalewamy je tężejącą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia,
Dodatkowe informacje:
  1. Do upieczenia tego ciasta użyłam foremki o wymiarach: 25x25 cm, z odpinaną obręczą, co bardzo ułatwia potem krojenie ciasta
  2. Do ciasta widocznego na zdjęciach użyłam 2 galaretek truskawkowych
  3. A owoce, które użyłam do ciasta to czarne czereśnie, maliny, borówki amerykańskie, czerwone porzeczki i truskawki. Truskawki były mrożone, reszta owoców świeża

Komentarze