Knedle z morelami

 Knedle z morelami


           Proponuję dziś knedle czy jak kto woli kluski z morelami. Ciasto nie jest takie grube jak w typowych knedlach ziemniaczanych czy serowych. Samo ciasto jest przepyszne, mięciutkie, dobrze się rozwałkowuje i dobrze się klei. W takim samym cieście robię też czasem pierogi, tylko wtedy ciut cieniej je rozwałkowuję. Ciasto robię z dużym dodatkiem mąki kukurydzianej, i w tym tkwi sekret jego smaku. Morele, których użyjemy powinny być raczej małe.

Składniki: ( na ok 25 klusek )

Na ciasto:

  • 150 g mąki zwykłej ( typ 450 )
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka masła ( 15 g )
  • 1 żółtko
  • 130 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • ok 25 niedużych moreli
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 łyżki bułki tartej
  • duża szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
  • Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, dodajemy masło pokrojone na cienkie plasterki, żółtko i sól, a następnie wlewamy mleko ( zaczynamy od 120 ml, w razie potrzeby dolewamy resztę ). Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut
  • Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek ( przy mniejszej stolnicy dzielimy ciasto na dwie części ) i kroimy go na kwadraty wielkości 7x7 lub 8x8 cm w zależności od wielkości moreli
  • Na środku każdego kwadratu kładziemy pozbawioną pestki morelę i rogi ciasta zlepiamy na samej górze. Następnie zlepiamy jeszcze boki i toczymy w dłoniach równą kulkę
  • Knedle gotujemy ok 4 minuty w lekko osolonej wodzie licząc od momentu ponownego zagotowania się wody
  • Knedle polewamy masłem podsmażonym z tartą bułką i cynamonem


Komentarze

Prześlij komentarz