Knedle z morelami
Proponuję dziś knedle czy jak kto woli kluski z morelami. Ciasto nie jest takie grube jak w typowych knedlach ziemniaczanych czy serowych. Samo ciasto jest przepyszne, mięciutkie, dobrze się rozwałkowuje i dobrze się klei. W takim samym cieście robię też czasem pierogi, tylko wtedy ciut cieniej je rozwałkowuję. Ciasto robię z dużym dodatkiem mąki kukurydzianej, i w tym tkwi sekret jego smaku. Morele, których użyjemy powinny być raczej małe.
Składniki: ( na ok 25 klusek )
Na ciasto:
- 150 g mąki zwykłej ( typ 450 )
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżka masła ( 15 g )
- 1 żółtko
- 130 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ok 25 niedużych moreli
- 3 łyżki masła
- 1,5 łyżki bułki tartej
- duża szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, dodajemy masło pokrojone na cienkie plasterki, żółtko i sól, a następnie wlewamy mleko ( zaczynamy od 120 ml, w razie potrzeby dolewamy resztę ). Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut
- Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek ( przy mniejszej stolnicy dzielimy ciasto na dwie części ) i kroimy go na kwadraty wielkości 7x7 lub 8x8 cm w zależności od wielkości moreli
- Na środku każdego kwadratu kładziemy pozbawioną pestki morelę i rogi ciasta zlepiamy na samej górze. Następnie zlepiamy jeszcze boki i toczymy w dłoniach równą kulkę
- Knedle gotujemy ok 4 minuty w lekko osolonej wodzie licząc od momentu ponownego zagotowania się wody
- Knedle polewamy masłem podsmażonym z tartą bułką i cynamonem
Przepycha wyglądają :)
OdpowiedzUsuńI smakują też dobrze:)
Usuń