Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej

 Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej



       Kotlety z cukinii to obowiązkowe danie w sezonie letnim, podobnie jak placuszki cukiniowe, które powtarzam, czasem do znudzenia. Kotlety cukiniowe, które dziś przedstawiam, są ze sporym dodatkiem kaszy jaglanej. Warto je wypróbować! Możemy je podawać do ziemniaków i surówki, do samej surówki bądź solo. 

Składniki:

  • ok 400 g młodej cukinii ( ok 1,5 sztuki małej cukinii )
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz
Sposób wykonania:
  • Kaszę płukamy i przelewamy wrzątkiem, a następnie dajemy do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem ok 15 min do całkowitego odparowania płynu
  • Cukinię ścieramy na małych oczkach, podobnie cebulę i czosnek. Odstawiamy na ok 15 minut wcześniej delikatnie soląc cukinię
  • Gdy cukinia puści sok odciskamy jego nadmiar
  • Cukinię łączymy z ugotowaną i przestudzoną kaszą, dodajemy pieprz ziołowy, koperek, doprawiamy dodatkowo pieprzem i ewentualnie delikatnie solą. Dodajemy bułkę tartą oraz sos sojowy, a na koniec jajka. Wszystko dokładnie mieszamy
  • Ciasto na kotlety jest raczej miękkie, więc formując kotleciki na lewą rękę nabieramy trochę tartej bułki, a prawą nakładamy na nią za pomocą łyżki ciasto. Posypujemy z góry bułką, żeby się
  •  nam nie kleiło i dopiero formujemy kotlecika
  • Kotlecik prosto z dłoni kładziemy na patelni na rozgrzanym oleju. Smażmy po kilka minut z obu stron.

Komentarze