Dyniowe kluski śląskie

 Dyniowe kluski śląskie


         Kluski śląskie to klasyka. Pyszne zwłaszcza z sosami. Można je też nieco zmodyfikować i użyć do ich przygotowania nieco dyni, która teraz jest na czasie. Ziemniaki plus dynia i mąka ziemniaczana i mamy pyszne, delikatne  dyniowe kluski śląskie. Podałam je do bitek schabowych w sosie z warzywami. A do tego soczysta domowa surówka i obiad wyszedł na prawdę smacznie i nieco odmiennie niż na co dzień.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ( waga po ugotowaniu )
  • 1/2 kg puree z dyni
  • mąka ziemniaczana
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • pół szklanki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
  • Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i ubijamy dokładnie łyżką do puree i studzimy lub po wystudzeniu mielimy w maszynce
  • Dynię pokrojoną na kawałki i oczyszczoną z pestek pieczemy w piekarniku w 180 stopniach do miękkości. Długość pieczenia zależy od gatunku dyni, grubości miąższu. Ja miałam bardzo dużą dynię z kilkucentymetrowym miąższem, więc w sumie piekłam ją ok 1 godziny. W czasie pieczenia można sprawdzić widelcem, czy miąższ jest już wystarczająco miękki
  • Upieczony miąższ oddzielamy od skórki i przekładamy do miski, studzimy. Z dyni wyjdzie jeszcze sporo płynu, który należy odlać, bo dynia na kluski nie może być zbyt wodnista. Jeśli miąższu jest więcej niż potrzebujemy do klusek to płyn możemy zachować, gdy np będziemy z reszty gotować zupę
  • Dynię miksujemy
  • Łączymy ziemniaki z dynią ( składniki powinny być wystudzone ) na jednolitą masę. Wyrównujemy na dnie miski i dzielimy na krzyż. Wyjmujemy jedną część masy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, żeby była równa z powierzchnią masy. Dodajemy wyjętą część masy, dosalamy, przyprawiamy gałką muszkatołową i mieszamy do uzyskania jednolitej masy
  • Na talerz wysypujemy mąkę pszenną
  • Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące i spłaszczamy robiąc w klusce za pomocą palca dziurkę
  • W dużym garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy i po zagotowaniu wrzucamy do niej delikatnie kluski. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze około 1 minuty. Trzeba uważać, aby ich nie przegotować. 
  • Uwaga: masę można przygotować nieco wcześniej, ale kluski należy formować niedługo przed ich gotowaniem

Komentarze