Pasta z awokado, jajka i ogórka kiszonego

 Pasta z awokado, jajka i ogórka kiszonego



          Awokado uchodzi za najzdrowszy owoc świata, a do tego jest pyszne i można przyrządzać z niego niesamowite pasty i smarowidła do pieczywa. Dziś kolejny przepis na bardzo smaczną pastę z awokado ze składników, które zawsze ma się pod ręką w domowej spiżarce. Warto wypróbować, bo pasta jest i pyszna i zdrowa i sycąca, idealna na śniadaniowe kanapki. 

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 średni kiszony ogórek
  • pół małego pęczka szczypiorku
  • ok 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
  • Awokado kroimy wzdłuż na pół do pestki, przekręcamy i otrzymujemy dwie połówki, jedna z pestką. Usuwamy pestkę i za pomocą łyżki wydrążamy miąższ. Rozgniatamy go za pomocą widelca i skrapiamy sokiem z cytryny
  • Jajka również rozgniatamy za pomocą widelca i mieszamy z awokado. Solimy do smaku i dodajemy pieprz
  • Do pasty dodajemy drobno posiekany szczypiorek i pokrojonego w drobną kosteczkę ogórka kiszonego
  • Całość mieszamy i podajemy do ulubionego pieczywa

Komentarze