Polędwiczka wieprzowa w sosie z warzywami

 Polędwiczka wieprzowa w sosie z warzywami



         Polędwiczka wieprzowa w smacznym sosie z warzywami to idealna propozycja na smaczny obiad. Podać ją można z ziemniakami lub kaszą oraz ulubioną surówką. Doskonałą surówką będzie ta z kiszonej kapusty lub z kapusty czerwonej. Danie szybkie do zrobienia, bo polędwiczki wieprzowe nie wymagają długiego gotowania. 

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 papryki ( ja dałam w sumie 1 pomidorową oraz po kawałku żółtej i zielonej )
  • 1 duża marchewka
  • 2 -3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 ziele angielskie
  • 1 liść laurowy
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • Polędwiczki myjemy, usuwamy z nich białą błonę i kroimy w plastry ok 1,5 cm
  • Plasterki polędwicy rozbijamy lekko, oprószamy solą i kładziemy na patelnię na rozgrzany olej
  • Z boku w jednym miejscu podsmażamy też cebulę ( u mnie pokrojoną w wiórki )
  • Plastry polędwicy podsmażamy po ok 3-4 min z każdej strony, po czym przekładamy je do gotującego się bulionu lub po prostu wody ( ok 750 ml ) z liściem i zielem angielskim. Dodajemy również podsmażoną cebulę
  • Gotujemy ok 10 minut, a następnie dodajemy pokrojoną marchewkę
  • Po kolejnych 10 minutach dodajemy pokrojoną paprykę 
  • Gotujemy jeszcze ok 20 minut i dodajemy przecier, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką
  • Na koniec zagęszczamy sos za pomocą mąki ziemniaczanej rozmieszanej z niewielką ilością zimnej wody

Komentarze