Polędwiczka wieprzowa w sosie z warzywami
Polędwiczka wieprzowa w smacznym sosie z warzywami to idealna propozycja na smaczny obiad. Podać ją można z ziemniakami lub kaszą oraz ulubioną surówką. Doskonałą surówką będzie ta z kiszonej kapusty lub z kapusty czerwonej. Danie szybkie do zrobienia, bo polędwiczki wieprzowe nie wymagają długiego gotowania.
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
 - 1 średnia cebula
 - 1-2 papryki ( ja dałam w sumie 1 pomidorową oraz po kawałku żółtej i zielonej )
 - 1 duża marchewka
 - 2 -3 łyżki przecieru pomidorowego
 - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
 - sól
 - pieprz
 - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
 - 1 ziele angielskie
 - 1 liść laurowy
 - olej do smażenia
 
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki myjemy, usuwamy z nich białą błonę i kroimy w plastry ok 1,5 cm
 - Plasterki polędwicy rozbijamy lekko, oprószamy solą i kładziemy na patelnię na rozgrzany olej
 - Z boku w jednym miejscu podsmażamy też cebulę ( u mnie pokrojoną w wiórki )
 - Plastry polędwicy podsmażamy po ok 3-4 min z każdej strony, po czym przekładamy je do gotującego się bulionu lub po prostu wody ( ok 750 ml ) z liściem i zielem angielskim. Dodajemy również podsmażoną cebulę
 - Gotujemy ok 10 minut, a następnie dodajemy pokrojoną marchewkę
 - Po kolejnych 10 minutach dodajemy pokrojoną paprykę
 - Gotujemy jeszcze ok 20 minut i dodajemy przecier, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką
 - Na koniec zagęszczamy sos za pomocą mąki ziemniaczanej rozmieszanej z niewielką ilością zimnej wody
 
Komentarze
Prześlij komentarz