Polędwiczka wieprzowa w sosie z warzywami
Polędwiczka wieprzowa w smacznym sosie z warzywami to idealna propozycja na smaczny obiad. Podać ją można z ziemniakami lub kaszą oraz ulubioną surówką. Doskonałą surówką będzie ta z kiszonej kapusty lub z kapusty czerwonej. Danie szybkie do zrobienia, bo polędwiczki wieprzowe nie wymagają długiego gotowania.
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 1 średnia cebula
- 1-2 papryki ( ja dałam w sumie 1 pomidorową oraz po kawałku żółtej i zielonej )
- 1 duża marchewka
- 2 -3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 ziele angielskie
- 1 liść laurowy
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Polędwiczki myjemy, usuwamy z nich białą błonę i kroimy w plastry ok 1,5 cm
- Plasterki polędwicy rozbijamy lekko, oprószamy solą i kładziemy na patelnię na rozgrzany olej
- Z boku w jednym miejscu podsmażamy też cebulę ( u mnie pokrojoną w wiórki )
- Plastry polędwicy podsmażamy po ok 3-4 min z każdej strony, po czym przekładamy je do gotującego się bulionu lub po prostu wody ( ok 750 ml ) z liściem i zielem angielskim. Dodajemy również podsmażoną cebulę
- Gotujemy ok 10 minut, a następnie dodajemy pokrojoną marchewkę
- Po kolejnych 10 minutach dodajemy pokrojoną paprykę
- Gotujemy jeszcze ok 20 minut i dodajemy przecier, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką
- Na koniec zagęszczamy sos za pomocą mąki ziemniaczanej rozmieszanej z niewielką ilością zimnej wody
Komentarze
Prześlij komentarz