Przecier pomidorowy na zimę

 Przecier pomidorowy na zimę

        Jak zrobić przecier pomidorowy do słoików na zimę?  To zadanie łatwe, choć trochę pracochłonne, ale warto, bo żaden przecier kupny nie dorówna temu zrobionemu w domu. Smak i aromat lata zamknięty w słoiku, cudowny aromat świeżych pomidorów i radość dla podniebienia zimową porą. Ja przygotowuję czysty przecier pomidorowy tz tylko z dodatkiem soli. Robię go głównie z myślą o zupie pomidorowej. Dlatego zamykam go do słoików o poj 3/4 litra, więc taki słoik starcza mi zimową porą na raz na pomidorówkę. Do przetworów z pomidorami kupuję zazwyczaj podłużne pomidory. Są mięsiste, mają małe komory nasienne, za to dużo miąższu. Ostatnio robiłam przecier z 10 kilogramów tych pomidorów. 

Składniki:

  • 10 kg mięsistych dojrzałych pomidorów
  • 3 łyżki soli
Sposób przygotowania:
  • Pomidory myjemy i wkładamy partiami do dużego garnka. W innym naczyniu zagotowujemy wodę i wrzątkiem zalewamy pomidory. Po ok 1 minucie odcedzamy, trochę studzimy, a następnie obieramy ze skórki, odkrawamy twardszą część od ogonka i kroimy pomidory na mniejsze kawałki, Można też tylko pomidory umyć i pokroić bez zdejmowania skórki, ale zdecydowanie gorzej się je wtedy przeciera, więc ja wolę skórkę zdjąć przed rozgotowywaniem
  • Tak przygotowane pomidory podgrzewamy na lekkim ogniu, a gdy puszczą już sporo soku można nieco zwiększyć ogień. Trzeba pilnować, bo mogą przywierać do dna, więc dobrze jest je przemieszać od czasu do czasu. Gotujemy je ok 20 min do momentu, aż się rozgotują. 
  • Pomidory nieco studzimy, a następnie zaczynamy je przecierać przez gęste sito. Przetarte pomidory jeszcze raz zagotowujemy, doprawiamy solą. Gotujemy chwilę, a następnie napełniamy gorącym przecierem wyparzone słoiki. Od razu zakręcamy i pasteryzujemy
  • W garnku o szerokim dnie zagotowujemy wodę. Na dnie garnka umieszczamy bawełnianą ścierkę kuchenną, na której układamy słoiki z przecierem, jeden obok drugiego, choć nie powinny się ze sobą stykać. Woda powinna sięgać ok 3/4 wysokości słoika.  Zmniejszamy ogień na mały i pasteryzujemy ok 20 minut, małe słoiczki krócej
  • Z podanej ilości pomidorów wyszło mi 6 litrów dość gęstego przecieru, mimo, że nie odparowywałam nadmiaru soku. Przecier zamknęłam w słoikach o pojemności 3/4 litra i dwóch nieco mniejszych
  • Słoiki po wyjęciu z wody umieszczam na kocu jeden obok drugiego i szczelnie je nim zawijam. Potem słychać tylko strzelanie zasysanych pokrywek. Całkowicie wystygnięte są po jakiś 12-14 godzinach. Wtedy wynoszę je do piwnicy
  • Do przecieru można dodać też przyprawy: czosnek, pieprz, bazylię, lecz ja tego nie robię, gdyż doprawiam po otworzeniu słoika już według potrzeby

Komentarze