Sałatka nicejska

 Sałatka nicejska



       Dziś przepis na kolorową i bardzo sycącą sałatkę nicejską. Sałatka nicejska to klasyka kuchni francuskiej. Tuńczyk, jajko, pomidor i inne dodatki czynią z sałatki nicejskiej danie, które może zastąpić obiad. Do polania serwujemy dressing z oliwy, soku z cytryny i musztardy. Całość palce lizać. 

Składniki:

  • pół sałaty lodowej  lub rzymskiej
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • kilka filecików anchois
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 4 jajka ugotowane na półtwardo
  • pół czerwonej cebuli
  • garść oliwek ( użyłam czarnych )
  • świeżo mielony pieprz
  • na sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu lub soku z cytryny, 1 łyżka musztardy, sól
Sposób przygotowania:
  • Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na półmisku
  • Na sałacie rozkładamy jajka przecięte na pół, pokrojone pomidorki, tuńczyka oraz oliwki i 5-6 filecików anchois
  • Całość obsypujemy czerwoną cebulą pokrojoną na półplasterki
  • Sałatkę oprószamy świeżo zmielonym pieprzem
  • Przygotowujemy sos: mieszamy wszystkie ww składniki i polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem
Wskazówki:
  • Aby ugotować jajka na półtwardo,  po wyjęciu z lodówki zalewamy je mocno ciepłą wodą i gotujemy początkowo na wolnym ogniu, po 2-3 minutach podkręcamy gaz na mocniejszy i jajka gotujemy przez 5 minut od zagotowania. Potem wodę gorącą odlewamy, zalewamy zimną i po chwili możemy obierać jajka

Komentarze