Sok z pigwy z wyciskarki wolnoobrotowej

 Sok  z pigwy z wyciskarki wolnoobrotowej

                    Sok z pigwy i pigwowca robię co roku. To źródło witaminy C przewyższające jej zawartością cytrynę. Na jesienno-zimowe dni jest nieodzowny, aby zminimalizować ryzyko infekcji i wzmocnić naszą odporność. Zwykle robiłam go w ten sposób, że kroiłam na drobne kawałki i przesypywałam w dużym słoju cukrem. Po kilku dniach sok zlewałam do buteleczek i chowałam do lodówki. W tym roku po raz pierwszy zrobiłam go z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej. potem podgrzewałam, dosypałam nieco cukru i do butelek, a potem krótka pasteryzacja. 

Składniki:

  • pigwa
  • cukier
Sposób przygotowania: 
  • Pigwę myjemy i oczyszczamy z meszku. Osuszamy, a następnie kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i odcinamy końcówki. Duże pigwy kroimy na jeszcze mniejsze kawałki, a małe owoce możemy pozostawić w ćwiartkach. Wszystko zależy od naszej wyciskarki, jej mocy ( pigwy są bardzo twarde ) i tego, jak duże kawałki jest w stanie przyjąć
  • Wyciśnięty sok przelewamy do garnka, dosypujemy cukier i podgrzewamy, aby cukier się rozpuścił. Nie doprowadzamy do wrzenia. Ilość cukru zależy od upodobań. Ja na litr soku daję ok 30 g cukru. 
  • Na wierzchu soku będą się wytwarzać "szumowiny", które należy zebrać. Nie wszystko się da zebrać, więc sok pozostawiamy na jakiś czas, a cały osad zbierze się na dnie garnka. Zebrany czysty sok zlewamy do butelek delikatnie podnosząc garnek, aby osad pozostał na dnie. Jak już zlejemy czysty sok to resztę cedzimy przez bardzo gęste sito
  • Butelki zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 min. Woda nie powinna osiągnąć 100 stopni. Jej temperatura powinna wynosić ok 90 st C

Komentarze