Gołąbki bez zawijania z piekarnika
Tradycyjne gołąbki są pyszne, ale dość pracochłonne. Szczególnie obgotowywanie kapusty nie należy do moich ulubionych zajęć. Dlatego czasami przyrządzam gołąbki bez zawijania. Jest przy nich sporo mniej roboty, a są równie smaczne co tradycyjne. Można do nich użyć kapusty zwykłej lub włoskiej. Ja do tych gołąbków preferuję kapustę włoską, bo szybko staje się miękka przy obgotowywaniu.
Składniki:
- ok 1 kg łopatki lub biodrówki wieprzowej
- ok 1 kg kapusty włoskiej
- 200 g suchego ryżu
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- 3-4 łyżki oleju
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 łyżka naturalnej jarzynki
Sposób przygotowania:
- Kapustę kroimy na dwa/ trzy większe kawałki i zalewamy wodą w dużym garnku. Delikatnie solimy i gotujemy ok 10 minut. Następnie wodę odlewamy i kapustę pozostawiamy do przestygnięcia
- Mięso mielimy, podobnie cebulę i czosnek
- Ryż płuczemy na sicie i dodajemy do mięsa ( nie gotujemy ryżu wcześniej )
- Kapustę odciskamy z wody i drobno siekamy. Dodajemy do mięsa i ryżu
- Do miski z w/w składnikami dodajemy jeszcze dwa jajka, olej, sól i pieprz i dokładnie wyrabiamy masę
- Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy ok 2 litry wody, dodajemy do niej przecier pomidorowy i suszoną jarzynkę oraz solimy. Chwilę gotujemy
- W dużym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym delikatnie olejem układamy uformowane gołąbki ( wg uznania mogą być podłużne bądź okrągłe ). Zostawiamy odstępy, bo gołąbki nieco "urosną". W moim naczyniu zmieściło się ich 9. W sumie wychodzi z tej ilości składników 18 sztuk, więc zapiekamy na dwa razy
- Ułożone w naczyniu gołąbki zalewamy zalewą nie lejąc bezpośrednio po gołąbkach, aby się nie rozpadły. Powinny być prawie całkiem zakryte płynem
- Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut
- Gołąbki podajemy z ulubionym sosem, solo lub z ziemniakami czy też z ulubioną surówką
Komentarze
Prześlij komentarz