Gołąbki bez zawijania z piekarnika

Gołąbki bez zawijania z piekarnika 



             Tradycyjne gołąbki są pyszne, ale dość pracochłonne. Szczególnie obgotowywanie kapusty nie należy do moich ulubionych zajęć. Dlatego czasami przyrządzam gołąbki bez zawijania. Jest przy nich sporo mniej roboty, a są równie smaczne co tradycyjne.  Można do nich użyć kapusty zwykłej lub włoskiej. Ja do tych gołąbków preferuję kapustę włoską, bo szybko staje się miękka przy obgotowywaniu. 



Składniki:
  • ok 1 kg łopatki lub biodrówki wieprzowej
  • ok 1 kg kapusty włoskiej
  • 200 g suchego ryżu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki oleju
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka naturalnej jarzynki
Sposób przygotowania:
  • Kapustę kroimy na dwa/ trzy większe kawałki i zalewamy wodą w dużym garnku. Delikatnie solimy i gotujemy ok 10 minut. Następnie wodę odlewamy i kapustę pozostawiamy do przestygnięcia
  • Mięso mielimy, podobnie cebulę i czosnek
  • Ryż płuczemy na sicie i dodajemy do mięsa ( nie gotujemy ryżu wcześniej )
  • Kapustę odciskamy z wody i drobno siekamy. Dodajemy do mięsa i ryżu
  • Do miski z w/w składnikami dodajemy jeszcze dwa jajka, olej, sól i pieprz i dokładnie wyrabiamy masę
  • Przygotowujemy zalewę: zagotowujemy ok 2 litry wody, dodajemy do niej przecier pomidorowy i suszoną jarzynkę oraz solimy. Chwilę gotujemy
  • W dużym naczyniu żaroodpornym wysmarowanym delikatnie olejem układamy uformowane gołąbki ( wg uznania mogą być podłużne bądź okrągłe ). Zostawiamy odstępy, bo gołąbki nieco "urosną". W moim naczyniu zmieściło się ich 9. W sumie wychodzi z tej ilości składników 18 sztuk, więc zapiekamy na dwa razy
  • Ułożone w naczyniu gołąbki zalewamy zalewą nie lejąc bezpośrednio po gołąbkach, aby się nie rozpadły. Powinny być prawie całkiem zakryte płynem
  • Naczynie wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut
  • Gołąbki podajemy z ulubionym sosem, solo lub z ziemniakami czy też z ulubioną surówką

Komentarze