Racuchy drożdżowe z dyni
Racuchy dyniowe drożdżowe z puree z dyni. Są smaczne, szybkie w wykonaniu, jeśli oczywiście mamy już gotowe puree. Ja zazwyczaj robię jednorazowo puree z dużej dyni. Część wykorzystuję na bieżąco, a część mrożę w szczelnych woreczkach strunowych. Podobnie robię z surową dynią, którą ścieram na tarce i mrożę, zazwyczaj po dwie szklanki w jednym woreczku. Dynię rozpłaszczam maksymalnie, żeby woreczki można było poukładać jeden na drugim w szufladzie zamrażalnika. Zajmują wtedy mało miejsca. Trzeba też pozbawić środek powietrza, by po zamknięciu woreczki nie zrobiły się pękate. W zimie można korzystać z gotowych porcji dyni surowej bądź pieczonej w postaci puree.
Składniki: ( na ok 15 racuchów )
- 250 g puree z dyni
 - 240 g mąki pszennej typ 450 ( 2 szklanki )
 - 7 g drożdży suchych
 - 2 jajka
 - 200 ml ciepłego mleka
 - szczypta soli
 - 1 łyżka cukru waniliowego
 - 1 łyżka oleju
 
Sposób wykonania:
- Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej drożdże, sól, cukier - mieszamy
 - Następnie dodajemy pozostałe składniki: mleko, jajka, puree z dyni i olej
 - Wszystko mieszamy na gładkie ciasto albo za pomocą rózgi albo drewnianej łyżki
 - Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, będzie rosło dość długo, nawet ok 1 godziny. Jeśli chcemy przyspieszyć ten proces to możemy nagrzać piekarnik do 35 stopni i wstawić miskę z ciastem do ciepłego piekarnika
 - Gdy ciasto wyrośnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim okrągłe racuszki na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Na każdego racucha daję po 3 łyżki ciasta
 - Po usmażeniu odsączamy placki na papierowym ręczniku
 - Podajemy na ciepło z cukrem pudrem, miodem lub konfiturą
 
Przepis na puree z dyni: 
- Dynię przekrawamy na pól i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Tak oczyszczoną dynię dzielimy na mniejsze kawałki ( jesli dynia nie jest zbyt duża wystarczy połówkę dyni podzielić na kilka łódeczek. Jeśli większa - łódeczki dzielimy na mniejsze części )
 - Tak przygotowana dynię układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu
 - Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 - 50 minut, aż dynia zmięknie
 - Piekarnik otwieramy i dynię nieco studzimy, a następnie miąższ oddzielamy od skórki ( za pomocą noża lub łyżki ). Miąższ umieszczamy w naczyniu, a po chwili jak się ustoi odlewamy zbierający się płyn ( można powtórzyć 2-3 razy ), a następnie miąższ miksujemy na gładki mus
 
mniam :))
OdpowiedzUsuń:-)
Usuń