Sernik dyniowy
Sernik dyniowy jest pyszny, robi się go szybko i prosto. Można skorzystać z robota kuchennego lub po prostu wszystkie składniki wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, Dodatek dyni nadaje sernikowi piękną barwę i niezapomniany smak. Do tego pyszna śmietanowo- czekoladowa polewa. Można się zajadać!
Składniki:
Na spód:
- 250 g ciasteczek owsianych
- 60-70 g masła
Na masę serową:
- 1 kg sera z wiaderka
- 250 g mascarpone
- 2 szklanki musu dyniowego ( szklanka 250 ml )
- 4 jajka
- 1 budyń śmietankowy
- 120 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki aromatu pomarańczowego
Na polewę:
- 1 biała czekolada
- 1 opakowanie śmietany 18 %
Sposób wykonania:
- Ciastka kruszymy ( np w wysokiej misce za pomocą drewnianej pałki ) i dodajemy do nich roztopione masło. Dokładnie mieszamy i tą mieszankę wysypujemy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy i lekko ubijamy ręką
- Do miski robota kuchennego dajemy wszystkie składniki na masę serową i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji
- Masę przelewamy do tortownicy na spód z ciasteczek. Wyrównujemy powierzchnię
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 60 minut
- Pod koniec pieczenia zaczynamy przygotowywać polewę: czekoladę łamiemy na mniejsze kawałeczki i wkładamy do małego rondelka, podgrzewamy. Podlewamy 1 łyżeczką wody. Mieszamy cały czas. Do roztopionej czekolady dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy na jednolitą, gładką masę
- Po 60 minutach pieczenia sernik wyjmujemy, smarujemy masą śmietanową i wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut
- Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika
Dodatkowe informacje:
- Jak przygotować mus z dyni: Oczyszczoną dynię pokrojoną w mniejsze kawałki pieczemy w piekarniku aż do miękkości. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu oddzielamy miąższ od skórki. Miąższ potrzebny do sernika powinniśmy dość dokładnie odsączyć. Ja przekładam go na sito . Z miąższu ścieknie dużo płynu. Odsączony miąższ blendujemy na gładki mus
- Sernik upiekłam na tortownicy o średnicy 26 cm
- Masę serową możemy mieszać w robocie kuchennym bądź ręcznie za pomocą drewnianej łyżki. Najtrudniej rozmieszać mascarpone. Jeśli go dokładnie nie rozmieszamy w serniku będą białe kropki
- Ilość cukru można zwiększyć, jeśli ktoś lubi mocno słodkie ciasta. Ja staram się minimalizować jego ilość
Wygląda bardzo smacznie, a przepis nie jest trudny na pewno sobie poradzę. Już biore się za gotowanie.
OdpowiedzUsuń:-) Na pewno się uda!
Usuń