Sernik dyniowy

 Sernik dyniowy



               Sernik dyniowy jest pyszny, robi się go szybko i prosto.  Można skorzystać z robota kuchennego lub po prostu wszystkie składniki wymieszać za pomocą drewnianej łyżki, Dodatek dyni nadaje sernikowi piękną barwę i niezapomniany smak. Do tego pyszna śmietanowo- czekoladowa polewa. Można się zajadać!

Składniki:

Na spód:

  • 250 g ciasteczek owsianych
  • 60-70 g masła
Na masę serową:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • 2 szklanki musu dyniowego ( szklanka 250 ml )
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki aromatu pomarańczowego
Na polewę:
  • 1 biała czekolada
  • 1 opakowanie śmietany 18 %
Sposób wykonania:
  • Ciastka kruszymy ( np w wysokiej misce za pomocą drewnianej pałki ) i dodajemy do nich roztopione masło. Dokładnie mieszamy i tą mieszankę wysypujemy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Równo rozprowadzamy i lekko ubijamy ręką
  • Do miski robota kuchennego dajemy wszystkie składniki na masę serową i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji
  • Masę przelewamy do tortownicy na spód z ciasteczek. Wyrównujemy powierzchnię
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 60 minut
  • Pod koniec pieczenia zaczynamy przygotowywać polewę: czekoladę łamiemy na mniejsze kawałeczki i wkładamy do małego rondelka, podgrzewamy. Podlewamy 1 łyżeczką wody. Mieszamy cały czas. Do roztopionej czekolady dodajemy śmietanę i energicznie mieszamy na jednolitą, gładką  masę
  • Po 60 minutach pieczenia sernik wyjmujemy, smarujemy masą śmietanową i wkładamy do piekarnika na kolejne 15 minut
  • Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika
Dodatkowe informacje: 
  • Jak przygotować mus z dyni: Oczyszczoną dynię pokrojoną w mniejsze kawałki pieczemy w piekarniku aż do miękkości. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu oddzielamy miąższ od skórki. Miąższ potrzebny do sernika powinniśmy dość dokładnie odsączyć. Ja przekładam go na sito . Z miąższu ścieknie dużo płynu. Odsączony miąższ blendujemy na gładki mus
  • Sernik upiekłam na tortownicy o średnicy 26 cm
  • Masę serową możemy mieszać w robocie kuchennym bądź ręcznie za pomocą drewnianej łyżki. Najtrudniej rozmieszać mascarpone. Jeśli go dokładnie nie rozmieszamy w serniku będą białe kropki
  • Ilość cukru można zwiększyć, jeśli ktoś lubi mocno słodkie ciasta. Ja staram się minimalizować jego ilość

Komentarze

  1. Wygląda bardzo smacznie, a przepis nie jest trudny na pewno sobie poradzę. Już biore się za gotowanie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz