Szybki piernik dyniowy bez ucierania. Pyszny!
Lubimy ciasta dyniowe. Są wilgotne, aromatyczne i bardzo smaczne. Tym razem zostało mi nieco puree z dyni pieczonej do zupy, więc postanowiłam upiec ciasto dyniowe, a dokładnie piernik dyniowy. Przepyszny, a do tego niezwykle szybki w wykonaniu, wręcz błyskawiczny. Mieszamy osobno składniki suche z mokrymi, a potem wszystko razem łączymy. Przelewamy do foremki i pieczemy. W domu roznosi się zapach korzennych przypraw, a po godzinie mamy już pyszne ciasto gotowe do pałaszowania. Do wypieku użyłam 2 rodzajów mąki z Polskich Młynów. Różne rodzaje mąki, gotowe mieszanki do wypieków, a także inne produkty sypkie, w tym sporo produktów Bio można zakupić w sklepie Polskich Młynów.
Składniki:
Składniki suche:
- 170 g mąki pełnoziarnistej typ 1850
- 130 g mąki pszennej typ 480 ( użyłam mąki szymanowskiej z Polskich Młynów )
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 2 łyżki rodzynek, kilka pociętych daktyli i kilka orzechów włoskich
- 250 g puree z dyni
- pół szklanki oleju
- pół szklanki mleka
- 1 jajko
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej ( wg uznania )
- 2 łyżki śmietany 18%
- połówki orzechów do ozdoby
- W dużej misce łączymy wszystkie składniki suche. Łącznie z bakaliami. Mieszamy
- W drugiej misce łączymy ze sobą składniki mokre. Mieszamy za pomocą rózgi
- Składniki mokre przelewamy do składników suchych i mieszamy do połączenia się w jednolitą masę
- Foremkę ( 27 x 11 cm )wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60-65 minut
- Po upieczeniu foremkę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia
- Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy razem z papierem na kratkę kuchenną
- PO całkowitym wystygnięciu możemy przygotować polewę: czekoladę łamiemy na kosteczki, podlewamy łyżeczką wody, podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu do rozpuszczenia, a następnie dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy i chwilę razem podgrzewamy, a następnie polewamy wierzch ciasta. Można przyozdobić np połówkami orzechów włoskich
Wygląda pysznie i ta polewa mmmm :D
OdpowiedzUsuń