Szybki piernik dyniowy bez ucierania. Pyszny!

 Szybki piernik dyniowy bez ucierania. Pyszny!


          Lubimy ciasta dyniowe. Są wilgotne, aromatyczne i bardzo smaczne. Tym razem zostało mi nieco puree z dyni pieczonej do zupy, więc postanowiłam upiec ciasto dyniowe, a dokładnie piernik dyniowy. Przepyszny, a do tego niezwykle szybki w wykonaniu, wręcz błyskawiczny. Mieszamy osobno składniki suche z mokrymi, a potem wszystko razem łączymy. Przelewamy do foremki i pieczemy. W domu roznosi się zapach korzennych przypraw, a po godzinie mamy już pyszne ciasto gotowe do pałaszowania. Do wypieku użyłam 2 rodzajów mąki z Polskich Młynów. Różne rodzaje mąki, gotowe mieszanki do wypieków, a także inne produkty sypkie, w tym sporo produktów Bio można zakupić w sklepie  Polskich Młynów.  


Składniki:

Składniki suche:

  • 170 g mąki pełnoziarnistej typ 1850
  • 130 g mąki pszennej typ 480 ( użyłam mąki szymanowskiej z Polskich Młynów )
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru 
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki rodzynek, kilka pociętych daktyli i kilka orzechów włoskich
Składniki mokre:
  • 250 g puree z dyni
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
Dodatkowo:
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej ( wg uznania )
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • połówki orzechów do ozdoby
Sposób przygotowania:
  • W dużej misce łączymy wszystkie składniki suche. Łącznie z bakaliami. Mieszamy
  • W drugiej misce łączymy ze sobą składniki mokre. Mieszamy za pomocą rózgi
  • Składniki mokre przelewamy do składników suchych i mieszamy do połączenia się w jednolitą masę
  • Foremkę ( 27 x 11 cm )wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto
  • Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60-65 minut
  • Po upieczeniu foremkę wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia
  • Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy razem z papierem na kratkę kuchenną
  • PO całkowitym wystygnięciu możemy przygotować polewę: czekoladę łamiemy na kosteczki, podlewamy łyżeczką wody, podgrzewamy na bardzo wolnym ogniu do rozpuszczenia, a następnie dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy i chwilę razem podgrzewamy, a następnie polewamy wierzch ciasta. Można przyozdobić np połówkami orzechów włoskich

Komentarze

Prześlij komentarz