Sernik królewski ze skórką pomarańczową

 Sernik królewski ze skórką pomarańczową




        Sernik to pyszne ciasto, klasyka w każdym domu. Sernik królewski, sernik wiedeński, sernik krakowski, sernik staropolski, sernik z brzoskwiniami .... i można by tak długo. Każdy pyszny, każdy wart grzechu. Dziś też serniczek wart grzechu - sernik królewski z dodatkiem skórki pomarańczowej w ciemnym cieście kakaowym. 

Składniki:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 100 g masła
  • 5 jajek L
  • 120 g cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 1/3 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Składniki na ciasto:
  • 425 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g masła
  • 1 jajko L
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
  • Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy, dodajemy proszek, cukier puder i kakao oraz cukier waniliowy. Mieszamy
  • Do sypkich składników dodajemy pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajko. Zagniatamy na gładkie ciasto. 
  • Ciasto dzielimy na dwie równe części lub jedną część, tą na wierzch ciasta, możemy odciąć minimalnie mniejszą. Część ciasta do starcia na wierzch ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika
  • Drugą część ciasta rozwałkowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie blaszka 25 x 25 cm ), nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i podpiekamy ok 15 minut, po czym ciasto wyjmujemy i nieco studzimy
  • W momencie jak ciasto się piecze przygotowujemy masę serową: w misce robota ubijamy jajka z cukrem. Gdy masa zrobi się już puszysta dolewamy roztopione i przestudzone masło i dalej miksujemy. Po chwili dodajemy stopniowo ser, następnie mąkę, aromat pomarańczowy i cukier ze skórką suszoną ewentualnie cukier waniliowy. Wszystko jeszcze chwilę miksujemy, po czym przelewamy na podpieczone ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z zamrażalnika
  • Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 1 godziny. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika

Komentarze

Prześlij komentarz