Tradycyjna wuzetka

 Tradycyjna wuzetka




      Wuzetka to klasyka, którą zna każdy. Pyszna bita śmietana w mocno kakaowym cieście z polewą czekoladową. Do tego kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki Ciasto proste i dość szybkie w wykonaniu, a efekt murowany. 

Składniki:

Na ciasto:

  • 4 jajka
  • 65 g mąki pszennej typ 450
  • pół szklanki drobnego cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
Na krem śmietankowy:
  • 450 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
  • 2 łyżki soku z cytryny
Do nasączenia ciasta:
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody
  • ok 4 łyżki soku z cytryny
  • cukier 
Na polewę:
  • 50 ml śmietanki 36%
  • 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej ( wg upodobań )
Dodatkowo: 
  • ok pół małego słoiczka dżemu porzeczkowego
Sposób przygotowania:
  • Mąkę przesiewamy wraz z kakao i proszkiem do pieczenia
  • Żółtka oddzielamy od białek
  • W robocie kuchennym ubijamy białka z odrobiną soli. Gdy są już dobrze ubite dodajemy po trochę cukru stale ubijając
  • Następnie do ubitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku stale miksując, ale na zmniejszonych obrotach
  • Następnie dodajemy olej, a potem w kilku etapach mąkę z kakao i proszkiem. Mieszamy na jednolitą masę i wylewamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia 9 u mnie forma 25 x 25 cm
  • Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20-25 minut do suchego patyczka
  • Ciasto wyjmujemy i studzimy
  • Przygotowujemy płyn do nasączenia ciasta: do przegotowanej wody dodajemy sok z cytryny i słodzimy do smaku
  • Ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa równe kawałki. Część, która będzie na spodzie nasączamy przygotowanym płynem ( połową ), smarujemy cienko dżemem z czarnej porzeczki
  • Do miski robota wlewamy śmietankę i zaczynamy ubijać. Gdy śmietana jest już ubita dosypujemy powoli cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem oraz dolewamy sok z cytryny. Miksujemy chwilę na zmniejszonych obrotach do połączenia składników
  • Ubitą śmietanę wykładamy na ciasto posmarowane dżemem, równo rozsmarowujemy i przykładamy drugim kawałkiem ciasta
  • Górne ciasto nasączamy drugą częścią wody z cytryną
  • Przygotowujemy czekoladę: w małym rondelku podgrzewamy 50 ml śmietanki i wrzucamy do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej masy
  • Płynną czekoladę wylewamy na wierzch ciasta, wyrównujemy i całość wkładamy do lodówki
Uwagi dodatkowe:
  • Zamiast dżemu porzeczkowego można użyć dowolnego. Należy wybierać te niezbyt słodkie, bo kwaskowość dżemu fajnie przełamuje słodycz ciasta i śmietany
  • Do wypieku wuzetki użyłam kwadratowej formy o bokach 25 x 25 z odpinaną obręczą, przez co łatwiej było mi po odpięciu rantów pokroić i potem wyjąć część ciasta przeznaczonego na górę. Przy formach bez odpinanych obręczy ciasto wyjmujemy  z formy chwytając za brzegi papieru
  • Moja wuzetka po  przekrojeniu miała więc powierzchnię 25 x 12,5 cm, w sumie 8 porcji
  • Przed podaniem można ozdobić każdą porcję kleksem z bitej śmietany Można odłożyć 2 - 3 łyżki ubitej śmietany i przyozdobić nią porcje ciasta tuż przed samym podaniem najlepiej wykorzystując do tego celu rękaw cukierniczy z tylką
  • Do nasączenia ciasta można też dodać nieco alkoholu np rumu, jeśli deser nie będzie  z przeznaczeniem dla dzieci. Zamiast cytryny do wody dodajemy alkohol
  • Ciasto przed podaniem powinniśmy dobrze schłodzić w lodówce


Komentarze

  1. Ale mi smak narobiłaś na wuzetkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To polecam zrobić, wbrew pozorom nie jest zbyt pracochłonna:-)

      Usuń
  2. Z chęcią spróbuję zrobić te ciasto. wygląda pysznie, nigdy nie próbowałam wuzetki

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda idealnie. Kiedyś robiłam te ciasto

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz