Tradycyjna wuzetka
Wuzetka to klasyka, którą zna każdy. Pyszna bita śmietana w mocno kakaowym cieście z polewą czekoladową. Do tego kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki Ciasto proste i dość szybkie w wykonaniu, a efekt murowany.
Składniki:
Na ciasto:
- 4 jajka
- 65 g mąki pszennej typ 450
- pół szklanki drobnego cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
Na krem śmietankowy:
- 450 ml śmietanki 36%
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan-fixu
- 2 łyżki soku z cytryny
Do nasączenia ciasta:
- 1/3 szklanki przegotowanej wody
- ok 4 łyżki soku z cytryny
- cukier
Na polewę:
- 50 ml śmietanki 36%
- 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej ( wg upodobań )
Dodatkowo:
- ok pół małego słoiczka dżemu porzeczkowego
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy wraz z kakao i proszkiem do pieczenia
- Żółtka oddzielamy od białek
- W robocie kuchennym ubijamy białka z odrobiną soli. Gdy są już dobrze ubite dodajemy po trochę cukru stale ubijając
- Następnie do ubitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku stale miksując, ale na zmniejszonych obrotach
- Następnie dodajemy olej, a potem w kilku etapach mąkę z kakao i proszkiem. Mieszamy na jednolitą masę i wylewamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia 9 u mnie forma 25 x 25 cm
- Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20-25 minut do suchego patyczka
- Ciasto wyjmujemy i studzimy
- Przygotowujemy płyn do nasączenia ciasta: do przegotowanej wody dodajemy sok z cytryny i słodzimy do smaku
- Ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa równe kawałki. Część, która będzie na spodzie nasączamy przygotowanym płynem ( połową ), smarujemy cienko dżemem z czarnej porzeczki
- Do miski robota wlewamy śmietankę i zaczynamy ubijać. Gdy śmietana jest już ubita dosypujemy powoli cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem oraz dolewamy sok z cytryny. Miksujemy chwilę na zmniejszonych obrotach do połączenia składników
- Ubitą śmietanę wykładamy na ciasto posmarowane dżemem, równo rozsmarowujemy i przykładamy drugim kawałkiem ciasta
- Górne ciasto nasączamy drugą częścią wody z cytryną
- Przygotowujemy czekoladę: w małym rondelku podgrzewamy 50 ml śmietanki i wrzucamy do niej połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej masy
- Płynną czekoladę wylewamy na wierzch ciasta, wyrównujemy i całość wkładamy do lodówki
Uwagi dodatkowe:
- Zamiast dżemu porzeczkowego można użyć dowolnego. Należy wybierać te niezbyt słodkie, bo kwaskowość dżemu fajnie przełamuje słodycz ciasta i śmietany
- Do wypieku wuzetki użyłam kwadratowej formy o bokach 25 x 25 z odpinaną obręczą, przez co łatwiej było mi po odpięciu rantów pokroić i potem wyjąć część ciasta przeznaczonego na górę. Przy formach bez odpinanych obręczy ciasto wyjmujemy z formy chwytając za brzegi papieru
- Moja wuzetka po przekrojeniu miała więc powierzchnię 25 x 12,5 cm, w sumie 8 porcji
- Przed podaniem można ozdobić każdą porcję kleksem z bitej śmietany Można odłożyć 2 - 3 łyżki ubitej śmietany i przyozdobić nią porcje ciasta tuż przed samym podaniem najlepiej wykorzystując do tego celu rękaw cukierniczy z tylką
- Do nasączenia ciasta można też dodać nieco alkoholu np rumu, jeśli deser nie będzie z przeznaczeniem dla dzieci. Zamiast cytryny do wody dodajemy alkohol
- Ciasto przed podaniem powinniśmy dobrze schłodzić w lodówce
Ale mi smak narobiłaś na wuzetkę :)
OdpowiedzUsuńTo polecam zrobić, wbrew pozorom nie jest zbyt pracochłonna:-)
UsuńZ chęcią spróbuję zrobić te ciasto. wygląda pysznie, nigdy nie próbowałam wuzetki
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie. Kiedyś robiłam te ciasto
OdpowiedzUsuń