Roladki z indyka

 Roladki z indyka


        Roladki z indyka z farszem z pieczarek i żółtego sera są pyszne, robi się je w miarę szybko, Można je podać z ziemniakami, ryżem bądź frytkami. Do tego jakaś pyszna domowa surówka i smaczny obiad gotowy. Z podanej ilości składników wychodzi ok 7-8 roladek.

Składniki:

  • ok 600 g piersi z indyka
  • 4 plasterki sera żółtego
  • 8-10 sztuk pieczarek ( średnich )
  • małą cebula
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka
  • do opanierowania: mąka, bułka tarta, 2 jajka S
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:
  • Pierś z indyka płuczemy, usuwamy włókna i kroimy na plastry
  • Mięso rozbijamy 
  • Każdy plaster oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką
  • Cebulę drobno kroimy, podobnie pieczarki
  • Cebulę z pieczarkami podsmażamy na oleju aż do odparowania płynu w międzyczasie delikatnie je soląc i pieprząc
  • Gotowe plastry sera kroimy wzdłuż na dwie równe części
  • Na każdym płacie rozbitego mięsa kładziemy plaster sera
  • Na serze, na jego skraju kładziemy łyżkę pieczarek i zawijamy w rulonik
  • Oba końce roladki staramy się zasklepić mięsem
  • Każdy rulonik obtaczamy w mące, potem w rozbełtanym jajku i na koniec w tartej bułce
  • Smażymy na rozgrzanym oleju na  średnim ogniu z każdej strony

Komentarze

  1. Pyszne roladki na obiad! Chętnie wypróbuję powyższy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam dwa razy i powiem że jest to sprawdzony przepis na przepyszne roladki.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz