Leśny mech ciasto ze szpinakiem

 Leśny mech ciasto ze szpinakiem



    Ciasto szpinakowe  Leśny mech to pyszny i niezbyt skomplikowany w przygotowaniu deser, a bardzo oryginalnie wyglądający i pyszny w smaku. Ciasto proste i zawsze się udaje, do tego bita śmietana z serkiem mascarpone i deser gotowy. I pozostaje już tylko delektować się tym oryginalnym ciastem przy dobrej kawie.  Dla orzeźwienia na wierzchu udekorowane owocami leśnymi bądź zimową porą pestkami granatu.



Składniki:

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 3 jajka L
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie mrożonego szpinaku ( o wadze 450 g )
  • skórka otarta z jednej cytryny ( najlepiej bio )
  • 2 łyżki soku z cytrynu
  • łyżka cukru waniliowego
Na masę:
  • 250 g mascarpone
  • 400 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 60 ml gorącej wody
  • 3-4 łyżki cukru pudru
Do dekoracji: pestki granatu, borówki amerykańskie, drobne owoce sezonowe

Sposób przygotowania:
  • Szpinak rozmrażamy. Po rozmrożeniu odciskamy z nadmiaru wody, ale nie całkiem, żeby ciasto nie wyszło zbyt suche. Następnie szpinak miksujemy na papkę
  • Do miski miksera wbijamy jajka w temperaturze pokojowej, dodajemy cukier i końcówką do ubijania piany miksujemy na najwyższych obrotach aż do uzyskania puszystej jasnej masy
  • Do ubitych jajek powoli wlewamy olej cały czas miksując. Następnie dodajemy szpinak, skórkę i sok z cytryny miksując już na nieco mniejszych obrotach tylko do połączenia składników
  • Na koniec dosypujemy partiami przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łopatką tylko do połączenia składników
  • Ciasto przelewamy do uprzednio przygotowanej formy ( u mnie kwadratowa, rozpinana 25x25 cm ), której dno wykładamy papierem do pieczenia
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy ok 50 minut na ustawieniu góra - dół. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy w formie
  • Po całkowitym wystudzeniu odpinamy formę i długim nożem ścinamy górę ciasta, którą kruszymy w dłoniach 
  • 2 łyżeczki żelatyny zalewamy wrzącą wodą ( 60 ml ) i dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, chłodzimy
  • Przygotowujemy masę - składniki powinny być prosto z lodówki: serek mascarpone i śmietankę umieszczamy w misie robota i ubijamy końcówką do piany na gęsty krem, w czasie ubijania dodając jeszcze cukier puder, a pod koniec wlewając powoli ostudzoną żelatynę cały czas ubijając
  • Na ciasto szpinakowe nakładamy ubity krem i równomiernie go rozsmarowujemy, a następnie obsypujemy całość pokruszonym ciastem ( najlepiej robić to z zapiętymi bokami formy, gdyż pokruszone ciasto będzie się osypywać ). Wierzch dekorujemy pestkami granatu, borówkami amerykańskimi czy w sezonie owocami leśnymi
  • Ciasto wkładamy do lodówki na min 3 godziny do stężenia masy. Przechowujemy w lodówce

Komentarze