Ciasto drożdżowe z serem, truskawkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z serem truskawkami i kruszonką


           Na niedzielę postanowiłam przyrządzić ciasto z truskawkami i padło na drożdżówkę, bo to ciasto to typowy drożdżowy placek, ale z pysznymi dodatkami. Zresztą samo ciasto drożdżowe też jest pyszniutkie: delikatne, mięciutkie i zachowuje te swoje walory nawet na drugi czy trzeci dzień.  Oprócz rozpływającego się w ustach ciasta jest i ser oraz owoce, a wszystko to posypane kruszonką. A że kruszonkę uwielbiam, więc posypuję nią dość obficie mój placek.

Placek nie jest też przesadnie słodki, bo takowych nie lubię, a truskawki nadają mu fajnego kwaskowatego posmaku.



Składniki:

Na ciasto:
  • 40 dkg mąki
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 8 dkg cukru
  • 1 całe jajko
  • 120 ml mleka
  • 12 dkg masła
  • szczypta soli
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
Na masę serową:
  •  50 dkg gotowego sera na serniki lub twarogu półtłustego
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 całe jajka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
Na kruszonkę:
  • 10 dkg masła
  • 8 dkg cukru
  • 16 dkg mąki
Dodatkowo: 1,5 szklanki truskawek średniej wielkości


Sposób wykonania:
  • Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki mąki i odrobiny letniego mleka przygotowujemy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką
  • Masło topimy i studzimy
  • Mleko lekko podgrzewamy
  • Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do niej wszystkie pozostałe składniki oraz zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto i pozostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia
  • W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy masę serową: ser dokładnie łączymy z całymi jajkami, sokiem z cytryny i cukrem. Jeśli zamiast sera z wiaderka używamy zwykłego twarogu to należy go najpierw albo zmielić albo dobrze rozetrzeć drewnianą łyżką w misce, potem wymieszać z pozostałymi składnikami. Ja dodatkowo na koniec masę serową rozdrobniłam ręcznym blenderem ( nie chciało mi się wyjmować maszynki ) i po chwili blendowania nie było niemalże grudek charakterystycznych dla białego sera
  • Z podanych wyżej składników zagniatamy kruszonkę
  • Przygotowujemy truskawki: myjemy, odsączamy i usuwamy szypułki
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkowujemy go na placek o wielkości troszkę większej niż blaszka, na której będziemy go piec. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia  lub wysmarowaną masłem i czekamy ok. 15 minut, aż trochę podrośnie. U mnie blacha 25 x 36 cm
  • Po tym czasie na ciasto wykładamy masę serową i równomiernie rozprowadzamy za pomocą łopatki. Na masie serowej układamy truskawki, a następnie posypujemy kruszonką
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 55-60 minut

Komentarze

  1. Witam, a co z serkiem Mascarpone? w opisie wykonania nie ma o nim ani słowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo w sposobie wykonania użyłam skrótu. Napisałam po prostu ser mając na myśli i twaróg i mascarpone.

      Usuń

Prześlij komentarz