Kolorowy mus owocowy

 Kolorowy mus owocowy




       Sezon owocowy się rozkręca, więc u nas na stole pojawiają się często koktajle i musy owocowe. Dziś typowy mus owocowy bez dodatku jogurtu, ale za to z 5 różnych owoców, zblendowanych i ułożonych warstwowo. Do tego biszkopciki i dzieci mają mega smaczną i uwielbianą przez nie przekąskę, która może zastąpić 2 śniadanie, zwłaszcza, gdy dni są ciepłe i ma się ochotę na coś lekkiego. Dla dorosłych oczywiście to też jak najbardziej wskazana przekąska pełna witamin. Zachęcam więc do przygotowania tej smacznej bomby witaminowej.   

Składniki: ( na 3 pucharki)

  • 1 duży banan
  • 1 nektarynka lub brzoskwinia
  • 3 kiwi
  • szklanka truskawek
  • plasterek arbuza
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:

  • Banana kroimy na plasterki, brzoskwinię/ nektarynkę obieramy i również kroimy na kawałki. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. Mus przekładamy łyżką do pucharków
  • Kiwi obieramy, wydrążamy mus i blendujemy. Delikatnie przekładamy za pomocą łyżki na mus bananowy
  • Truskawki myjemy, szypułkujemy. Z arbuza wyjmujemy pestki, kroimy go na kawałki i dodajemy do truskawek. Wszystko blendujemy i znów delikatnie przekładamy łyżką na mus z kiwi

  • Wskazówki:
    • Ja blenduję owoce blenderem ręcznym, można też użyć kielichowego
    • Do musu z kiwi i do musu truskawkowo-arbuzowego możemy dodać po łyżeczce miodu, jeśli owoce są kwaśne. U nas był mus bez miodu
    • Do przystrojenia można użyć listków mięty lub melisy
    • Mus możemy podać z biszkoptami lub sam



    Komentarze