Mus truskawkowy z galaretką i bitą śmietaną

 Mus truskawkowy z galaretką i bitą śmietaną




          Deser truskawkowy w formie musu truskawkowego zmieszanego z galaretką i zwieńczonego bitą śmietaną. Na wierzch starta czekolada, I mamy deser, który zadowoli każdego. A pracy przy nim nie ma wiele. 

Składniki:

  • 500 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 250 ml wody
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30% bądź 36 %
  • śmietan - fix
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 kosteczka czekolady
Sposób przygotowania:
  • Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy
  • Truskawki myjemy, odsączamy i pozbawiamy szypułek. Miksujemy na mus
  • Zmiksowane truskawki łączymy z galaretką i przelewamy do pucharków ( u mnie 4  - dwa mniejsze i dwa większe )
  • Pucharki wkładamy na ok 3 godziny do lodówki do stężenia musu
  • Po tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę: schłodzoną śmietankę ubijamy przez chwilę, a następnie dodajemy śmietan-fix i cukier puder i dalej jeszcze przez chwilę ubijamy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji
  • Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy ją na wierzch musu. Całość posypujemy startą na tarełku czekoladą

Komentarze