Pasta Guacamole

 Jak zrobić guacamole?

    Co to jest guacamole? To prosty przepis na pastę z awokado. Jak zrobić guacamole? To banalnie proste. Dziś podam jej podstawową wersję, tz roztarte awokado, sól i sok z limonki. U mnie głównie jako smarowidło do pieczywa. Oczywiście wersji guacamole może być setki. Z różnymi dodatkami np z chili, cebulą, kolendrą itd. Ponoć pochodzi jeszcze z czasów Azteków. Dziś w Meksyku spożywa się ją jako przystawkę w zasadzie do wszystkiego, często w towarzystwie tortilli. Ta pasta opanowała już zresztą niemal cały świat. Także i u nas zyskała na popularności. 

Składniki potrzebne do przyrządzenia guacamole:

  • 1 awokado
  • sok z limonki
  • sól
  • 1 ząbek czosnku ( opcjonalnie )
Sposób przygotowania:
  • Awokado nacinamy wzdłuż na pół aż do pestki, przekręcamy każdą połówkę w inną stronę i otrzymujemy dwie części awokado. Jedna z pestką, którą można wyjąć za pomocą łyżki, a dla bardziej wprawionych jest inny sposób: zdecydowanym ruchem wbijamy do pestki nóż, ale nie jego szpic tylko część wzdłuż ostrza. Wbity nóż przekręcamy razem z pestką i wyciągamy ją
  • Do miseczki wydrążamy za pomocą łyżki miąższ z awokado. Rozcieramy i rozgniatamy go za pomocą widelca na jednolitą papkę. Gdy awokado jest dojrzałe nie stanowi to problemu, gdy jest twarde, nie rozgnieciemy go za pomocą widelca. Potrzebny będzie blender. I pasta nie będzie już aż tak smaczna, jak z dojrzałego awokado. Wybór awokado jest więc podstawą dobrej pasty. Za  miękkie może być w środku  zszarzałe i nie będzie się nadawać do użytku
  • Po roztarciu awokado na gładką masę dolewamy do niego sok z limonki oraz dodajemy sól wg uznania. Mieszamy i pasta gotowa. Limonka zapobiegnie zmianie koloru pasty. W zastępstwie limonki możemy użyć też cytryny. Chcąc wzbogacić smak pasty możemy wcisnąć do niej 1 ząbek czosnku
  • Podajemy: 1. do tortilli, tacos, buritto 
                             2. z pieczywem jako smarowidło pod szynkę, żółty ser czy sałatę i                                       pomidora
                             3.  jako składnik sałatek
                             4.  jako dip do grillowanych mięs czy ryb
                             5.  jako samodzielna przekąska czy też sos do grzanki lub do                                                   czipsów

Komentarze