Pierogi z truskawkami

 Pierogi z truskawkami




      Pierogi z truskawkami bardzo się u nas chętnie jada. Robię je już 3 raz w ciągu tygodnia. Podaję je polane masłem ze zrumienioną bułką tartą. Sekret ich powodzenia tkwi po części w cieście z dodatkiem mąki kukurydzianej.


Składniki: (na ok 40-50 pierogów )

  • 200 g mąki pszennej
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • ciepła woda 
  • truskawki 
Sposób przygotowania:
  • Z ww składników zagniatamy elastyczne ciasto
  • Ciasto można odstawić na ok pół godziny pod przykryciem
  • Ciasto dzielimy na 2 - 3 części i rozwałkowujemy dość cienko. Za pomocą okrągłej foremki wycinamy kółka
  • Na środku każdego kółeczka kładziemy truskawkę i zlepiamy pierogi
  • W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy na nią pierogi, gotujemy ok 3 min od ponownego zagotowania się wody
  • Po 3 minutach gotowania pierogi wyławiamy łyżką cedzakową i polewamy masłem z bułką. Słodzimy
Wskazówki:
  • Ilość pierogów, jaką zrobimy, będzie zależała od tego, jak cienko / grubo rozwałkujemy ciasto, od wielkości truskawek i od wielkości wycinanych kółeczek
  • Jeśli truskawki są duże możemy je przekroić na pół. Przy dobrze sklejonym pierogu sok nie ucieknie

Komentarze