Sałatka warstwowa gyros

 Sałatka warstwowa gyros

        Sałatka gyros to jedna z popularniejszych sałatek, jakie goszczą na naszych stołach. Przepisy różnią się od siebie szczegółami. zasadniczo jednak musi znajdować się w niej kurczak doprawiony przyprawą gyros, kapusta pekińska, kukurydza, ogórki, u mnie konserwowe, ale spotkałam się też z ogórkami świeżymi i pomidorami. U mnie pomidorów nie ma, za to jest czerwona papryka i czerwona cebula. Do tego majonez i keczup. Niektórzy dają sos czosnkowy. Wszystko według indywidualnych upodobań. Sałatka gyros to sałatka warstwowa, a do tego bardzo kolorowa, aromatyczna i bardzo smaczna. Zjadać ją można solo lub z dodatkiem pieczywa. 

Składniki:

  • mała główka kapusty pekińskiej
  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa gyros/kebab
  • olej do smażenia
  • 1 czerwona papryka
  • małą puszka kukurydzy
  • 4-5 średnich ogórków konserwowych
  • 1 czerwona cebula
  • 3-4 łyżki pikantnego keczupu
  • 4-5 łyżek majonezu
Sposób przygotowania:
  • Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w 3 łyżkach przyprawy gyros wymieszanej z łyżką oleju. Odstawiamy na min 1 godzinę, po czym smażymy na kilku łyżkach oleju. Po usmażeniu odsączamy  na ręczniku papierowym i studzimy 
  • Kukurydzę odsączamy z zalewy, ogórki i paprykę kroimy w kostkę, cebulę w wiórka
  • Kapustę pekińską drobno siekamy zostawiając grube części
  • Na spód dużego szklanego naczynia wykładamy ostudzonego kurczaka, na nim układamy cebulę, smarujemy keczupem i nakładamy ogórki
  • Na ogórki dajemy kukurydzę, a następnie paprykę. Na tą warstwę nakładamy majonez, a na sam wierzch wsypujemy kapustę pekińską. Możemy przyozdobić opcjonalnie posiekanym szczypiorkiem

Komentarze