Sałatka z kapusty pekińskiej i tuńczyka

 Sałatka z kapusty pekińskiej i tuńczyka


        Sałatka z kapusty pekińskiej z tuńczykiem jest u nas jedną z bardziej lubianych. Jest szybka w wykonaniu. Proste składniki, a tyle radości dla podniebienia. Sycąca. Najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa. 

Składniki na sałatkę z kapusty pekińskiej i tuńczyka:

  • pół główki kapusty pekińskiej
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:
  • Kapustę pekińską myjemy ( wierzchnie liście ), osuszamy, kroimy na pół i szatkujemy drobno jedną połówkę kapusty ( zgrubiałe części możemy odrzucić ). Pokrojoną kapustę pekińską przekładamy do miski
  • Do kapusty dodajemy odsączoną kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki i jajka oraz odsączonego tuńczyka
  • Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy
  • Na koniec dodajemy majonez i jeszcze raz wszystko mieszamy
  • Podajemy z ulubionym pieczywem

Komentarze