Sałatka z kapusty pekińskiej i tuńczyka
Sałatka z kapusty pekińskiej z tuńczykiem jest u nas jedną z bardziej lubianych. Jest szybka w wykonaniu. Proste składniki, a tyle radości dla podniebienia. Sycąca. Najlepiej smakuje z kromką świeżego pieczywa.
Składniki na sałatkę z kapusty pekińskiej i tuńczyka:
- pół główki kapusty pekińskiej
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 ogórki konserwowe
- 1/2 puszki kukurydzy
- 3-4 łyżki majonezu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Kapustę pekińską myjemy ( wierzchnie liście ), osuszamy, kroimy na pół i szatkujemy drobno jedną połówkę kapusty ( zgrubiałe części możemy odrzucić ). Pokrojoną kapustę pekińską przekładamy do miski
- Do kapusty dodajemy odsączoną kukurydzę, pokrojone w kostkę ogórki i jajka oraz odsączonego tuńczyka
- Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy
- Na koniec dodajemy majonez i jeszcze raz wszystko mieszamy
- Podajemy z ulubionym pieczywem
Komentarze
Prześlij komentarz